Șeful Fiscului, amenințări dure la adresa Petrom

Șeful ANAF Lucian Heiuș a declarat astăzi la postul de televiziune Antena 3 că instituția pe care o conduce va verifica la sânge compania OMV Petrom, care a anunțat în urmă cu o zi că nu are de ce să plătească taxa de solidaritate prevăzută de OUG 186/2022, prin care profitul companiilor energetice va fi impozitat cu 60%.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a spus că Petrom va fi verificat la sânge, iar dacă refuză să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere, în cazul în care se va dovedi că taxa trebuie plătită, relatează Antena3.ro.

„ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat. Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere”, a afirmat Heiuș.

Și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că anunțul Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate reprezintă o acțiune de marketing pentru bursă.

“Fac diferența între un anunț fiscal și unul de marketing de bursă. E un anunț pe bursă prin care se exprimă o opinie – credem că nu intrăm sub scopul acestei ordonanțe”, a spus ministrul de Finanțe, la postul TV Euronews Romania.

Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a anunțat joi investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Compania spune că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an.

Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contributie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 186 publicata in data de 29 decembrie 2022. In baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, ne asteptam ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja catre Bugetul de Stat al Romaniei redevente, impozite suplimentare si alte contributii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adauga aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. In total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezinta aproximativ 60% din profitul brut inainte de impozitare si au crescut de peste 6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 si trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, arată compania în informarea trimisă Bursei de Valori București.

Citește și:

OMV anunță că va plăti taxă de solidaritate în Austria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *