Şeful ENI: Nabucco nu este un proiect solid

Proiectul Nabucco, considerat prioritar de Bruxelles cheia pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc, nu este un proiect solid, a declarat şeful companiei italiene ENI, Paolo Scaroni, potrivit Money.ro.

ENI este unul dintre aliaţii pe care Gazprom îi are în UE, fiind şi partener al companiei ruse în proiectul gazoductului rival, South Stream.

„Nu am văzut niciodată o conductă – ce are nevoie de zeci de miliarde de dolari investiţii – care să nu aibă ca partener un producător de gaz. Nabucco este un consorţiu de consumatori de gaz, deci, din punctul nostru de vedere, nu este un proiect solid”, a spus Scaroni la o audiere în PE.

La Nabucco participă Bulgaria, Turcia, Ungaria, Austria, Germania şi România. Nabucco ar urma să fie finalizat în 2017, iar South Stream în 2015. Mulţi analişti consideră aceste proiecte drept semnul luptei de putere dintre Rusia şi UE, dar Scaroni a insistat că nu există nicio concurenţă.

„Nabucco va putea fi lansat dacă gazul azer, cel puţin 10-15 miliarde metri cubi, va fi furnizat”, a subliniat Scaroni. „Nu ştiu dacă cei din proiect vor vrea să cheltuiască 10-12 miliarde de euro având un singur contract de furnizare” a explicat el.

În ianuarie, Azerbaidjanul a semnat o declaraţie comună cu lideri UE, promiţând să devină un „furnizor substanţial” de gaz pentru Europa.

Însă Scaroni a spus că, dacă Azerbaidjanul s-ar retrage, consorţiul Nabucco ar fi lăsat „doar cu consolarea” acţiunii în justiţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *