mn

UPDATE: Șeful CE Oltenia, Daniel Burlan, va fi demis. Ministrul Energiei a cerut eliberarea din funcție

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, ar urma să fie demis din funcție azi, în contextul accidentului de săptămâna trecută în care au murit trei oameni. UPDATE: Ministrul Energiei a solicitat oficial schimbarea din funcție a lui Burlan.

UPDATE 13.00: “În urma raportului preliminar și a informațiilor primite, vreau să vă prezint următoarele măsuri. Voi solicita sau chiar solicit Consiliului de Supraveghere eliberarea din funcția de președinte al directoratului și de membri ai diectoratului, ai ultimilor doi din componenta vechiului directorat, Daniel Burlan și Marius Neagu”, a declarat ministrul Energiei. 

Iată declarația ministrului:

„Raportul preliminar al Corpului de Control al Ministerului Energiei a fost finalizat şi aş vrea să prezint deficienţele din cadrul activităţii din CE Oltenia precum şi o parte din măsurile care vor fi luate. Raportul preliminar al Corpului de Control va fi trimis spre valorificare conducerii CE Oltenia pentru a putea fi pus în practică. Responsabilităţile în cadrul tragicului accident produs în data de 17 ianuarie 2023 în cadrul Carierei Jilţ Sud sunt în curs de clarificiare de către organele de cercetare penală. Noi nu facem cercetare penală. Noi facem o cercetare administrativă şi în mod cert ancheta judiciară privind cauzele accidentului şi tot ceea ce a urmat va beneficia de tot suportul Ministerului Energiei şi inclusiv de acest raport pe care îl vom pune la dispoziţie. Vreau să subliniez această diferenţa între această anchetă penală şi ancheta administrativă. Noi nu stabilim vinovaţi din punct de vedere penal. În urma raportului preliminar şi a tuturor informaţiilor pe care le-am primit în ultima perioadă în Târgu Jiu, aş vrea să vă prezint următoarele măsuri

Voi solicita sau chiar solicit în acest moment şi prin scris, prin raportul de control, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie preşedinte a directoratului general, director general şi de membri ai directoratului a ultimilor doi care erau din componenţa vechiului directorat, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi care vin la muncă zi cu zi pentru a îşi câştiga existenţa este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini cu o vechime, unele dintre ele, de peste 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură al acestora, la fel, este conform duratei. Niciun om din persoanele care vor fi găsite răspunzătoare nu va fi omis din raport.

Vom continua din punct de vedere administrativ extinderea controlului privind toate achiziţiile de la CE Oltenia care se duc către carierele de exploatare a cărbunelui. Vrem să vedem exact ceea ce s-a întâmplat. Vrem să vedem de ce drumurile de acces în carieră nu au fost în bune condiţii”, a anunţat, luni, Virgil Popescu.

Știrea inițială:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar urma să creară astăzi demisia directorului general al CE Oltenia, Daniel Burlan, potrivit mai multor surse. Ministrul s-ar afla deja în Oltenia și ar urma să susțină o conferință de presă peste o ora și jumătate, în care ar urma să facă anunțul.

Solicitarea de demitere a lui Burlan are loc în contextul în care trei persoane au murit şi alte zece au fost transportate la spital în urma accidentului produs marţi, în cariera Jilţ Sud a CE Oltenia, după ce autoutilitara care îi transporta s-a răsturnat. Directorul CE Oltenia, Daniel Burlan, a afirmat, după producerea accidentului, că tancheta implicată în eveniment era destinată transportului de marfă, nu celui de persoane. După accident, ministrul Energiei, prezent la fața locului, a spus că a trimis deja Corpul de Control la CEO iar un raport ar urma să fie prezentat la jumătatea acestei săptămâni. Pe de altă parte, într-o înregistrare audio prezenetată de Digi24, Virgil Popescu a cerut conducerii CEO “să dea de pământ” cu firma care deținea mijlocul de transport în care au murit oamenii.

Azi dimineață, a avut loc un protest spontan la CE Oltenia, după tragedia de săptămâna trecută. Minerii care urmau să intre în schimbul unu la cariea Jilț Nord, a Complexului Energetic Oltenia, au refuzat să se urce astăzi dimineață în mașinile care urmau să îi transporte la carieră.  Minerii spuneau că se tem pentru viața lor dacă urcă în deja celebrele “tanchete” și cereau ca la fața locului să vină ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris Pandurul.ro

Pe de altă parte, dacă inițial PSD s-a ferit să lanseze acuze imediat după tragedie, în week-end, social democrații au cerut capul ministrului Popescu. PSD a publicat duminică pe pagina de Facebook un mesaj al președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, adresat ministrului Energiei. Social-democratul acuză îl acuză pe Virgil Popescu că „nu îl interesează ce se întâmplă cu Gorjul” și că se folosește de accidentul de la cariera Jilț „ca să mimeze că îi pasă de oamenii din CE Oltenia”.

Dacă informațiile “pe surse” se vor confirma, Burlan ar fi a doua persoană din conducerea CE Oltenia care își pierde postul după ce luna trecută un alt membru al directoratului, Lăcrămioara Diaconu-Pințea, a plecat din companie, fiind ulterior numită country manager la o companie din regenerabil, OX2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *