George Niculescu, președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, spune, într-un răspuns acordat redacții noastre, în ce a constat reorganizarea activității instituției, proces care a fost demarat în ultima parte a anului trecut.
“Am căutat soluțiile optime pentru ca managementul din Autoritate să fie guvernat de principiile eficienței și profesionalismului, astfel încât să avem o activitate performantă, transparentă şi care să ofere un cadru de reglementare în spiritul reglementărilor naţionale şi europene, uşor de aplicat de către operatorii licenţiaţi şi consumatori, în ideea creşterii încrederii în ANRE”, spus Niculescu.
Practic, aproape o treime din posturile de conducere au fost desființate.
“Totodată, noile modificări legislative au impus și la ANRE o reorganizare, respectiv reducerea posturilor de conducere. Procesul de reorganizare a fost unul complex, astfel, în urma aplicării prevederilor legale în vigoare, am redus numărul de funcții de conducere de la 40 la 28, desființând 12 funcții de conducere”, mai arată președintele ANRE.
Niculescu spune că deciziile au fost luate după consultări cu angajații și, referitor la funcțiile de conducere pe care unii angajați nu le mai ocupă, afirmă că “schimbările în plan profsional sunt adesea benefice.
“Țin să precizez că, în prealabil, au avut loc consultări cu reprezentanții salariaților și cu directorii generali privind noua organigramă. Am analizat și cum sunt organizate celelalte autorități din statele membre ale UE, care sunt sarcinile fiecărui departament din ANRE și, de asemenea, am analizat activitatea anterioară a colegilor pentru că, așa cum am tot spus, rezultatele sunt foarte importante pentru mine.
Poate că este timpul să nu mai privim cu atâta rigiditate funcțiile de conducere din cadrul autorităţii. Este important să valorificăm mai mult leadershipul informal în detrimentul celui formal. Schimbările în plan profesional sunt adesea benefice, deoarece scot persoana din zona de confort, o motivează să-și utilizeze abilitățile, efort pe care îl putem valorifica la nivel de echipă”, ne-a mai spus șeful Autorității.
Efectul reorganizării presupune economii de 1,7 milioane de lei pe an.
“Reducerea cheltuielilor nu se rezumă doar la reorganizarea şi desfiinţarea unor posturi de conducere, ci presupune folosirea cât mai eficientă a resurselor autorităţii și administrarea bugetului într-un mod transparent și util. Deci, în acest caz, vorbim despre o reducere a cheltuielilor de aproximativ 1, 7 milioane lei pe an”, mai spune președinele ANRE, care apreciază că restructurarea organizatorică nu va afecta în niciun fel activitatea instituției: “din contră, cred că ea se va eficientiza”.
George Niculescu a fost numit de către Parlament președinte al ANRE vara trecută, venind pe acest post din poziția de secretar de stat în Miniserul Energiei. El îi succede pe această poziție lui Dumitru Chiriță.