Prețurile energiei electrice în Uniunea Europeană trebuie să crească pentru ca sectorul energiei eoliene din regiune, aflat în dificultate, să se redreseze, potrivit președintelui grupului industrial Eurelectric, care reprezintî industria electrică din Europa, scrie publicația britanică The Independent.
Companiile din sectorul energiei eoliene precum Siemens Energy AG și Orsted AS s-au confruntat cu probleme precum inflația, costurile de finanțare mai mari și blocajele din lanțul de aprovizionare, ceea ce a pus în pericol proiectele. Toți marii producători de turbine din regiune au raportat pierderi semnificative anul trecut.
„Dacă întregul sector de producție pierde bani sau pretinde că va pierde bani, pentru mine asta indică faptul că situația nu este sustenabilă”, a declarat președintele Eurelectric, Leonhard Birnbaum, într-un interviu. „Înseamnă doar că proiectele regenerabile vor deveni mai scumpe”.
UE a încercat să susțină sectorul eolian, una dintre industriile sale campioane, pentru a-și îndeplini obiectivele climatice și pentru a evita concurența Chinei și a SUA în ceea ce privește producția de energie curată. Provocarea este cum să facă acest lucru fără a crește costurile pentru consumatori.
În Regatul Unit, guvernul a majorat cu 66% prețul de exercitare de la noile licitații pe baza contractelor pentru diferență pentru noile parcuri eoliene offshore pentru a relansa investițiile în acest sector afectat de criză. Acest sprijin veni în cele din urmă din facturile consumatorilor.
Orsted, companie cu sediul în Danemarca, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore din lume, se confruntă cu un deficit abrupt de bilanț, chiar și după ce a renunțat la unele dintre proiectele sale din SUA, potrivit analiștilor de la Jefferies International Ltd.
Birnbaum a declarat că atingerea obiectivelor blocului europeam privind energia eoliană offshore – 60 de gigawați de capacitate instalată până în 2030, de la aproximativ 15 gigawați în 2021 – este acum „un adevărat efort” din cauza problemelor cu care se confruntă industria.
„Dacă situația nu este sustenabilă, în cele din urmă acest lucru ar trebui să se vadă în prețuri”, a spus el, comparând provocările din sectorul eolian cu cele care au afectat anterior companiile aeriene.
„În caz contrar, vom ajunge în situația industriei aeriene, în care toată lumea pierde bani tot timpul și primește tot timpul ajutoare de salvare”, a spus el.