Impactul sectorului de petrol și gaze, direct, indirect și indus, a fost, în primele șase luni ale anului trecut, echivalentul a 7,8% din Produsul Intern Brut al țării. Contribuția acestui sector a fost mai mare decât cea a agriculturii și industriei financiare la un loc.
Pe fondul prețurilor mari la tot ce înseamnă energie, coroborat cu faptul că România este producător de petrol și gaze, contribuția sectorului de petrol și gaze la Produsul Intern Brut al țării a fot în creștere anul trecut. A ajuns să depășească, în termeni de valoare adăugată, cu mult agricultura, sectorul de intermedieri financiare și asigurări, pe cel al industriei ospitalității și se apropie de sectorul construcțiilor. Chiar dacă mare parte din evoluție poate fi pusă pe seama creșterii prețurilor, nu trebuie uitat că nu doar energia s-a scumpit, ci și locuințele, spre exemplu, iar creșterea inflației a făcut ca și sectorul financiar să câștige mai mult din dobânzi, ca să nu mai vorbim despre comisioane.
Pentru a evidenția rolul industriei petroliere, think-tank-ul Consilium Policy Advisors Group (CPAG), cu sprijinul financiar al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), din care fac parte și principalii producători locali de hidrocarburi – Romgaz, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas, a realizat recent un studiu referitor la contribuția sectorului de petrol și gaze la economia României. Datele au fost culese de la principalele companii care activează în sector, dar nu de la toate – de aceea importanța sectorului este și mai mare, și sunt valabile pentru primul semestru al anului trecut.
“Impactul economic al industriei de petrol și gaze naturale cuprinde atât impactul operațional – datorat achizițiilor de inputuri intermediare, plăți de compensare a muncii, dividende și o serie de alte taxe specifice sectorului – cât și impactul investiției de capital. Acest lucru necesită estimarea a trei tipuri de efecte care, cumulate, produc impactul total al sectorului petrol și gaze în economie”, explică studiul realizat de profesorul Laurian Lungu.
Este vorba despre impactul direct, indirect, și indus. Impactul direct este măsurat ca valoare adăugată în industria petrolului și gazelor. Impactul indirect este măsurat ca valoare adăugată ce apare pe întregul lanț de aprovizionare al industriei de petrol și gaze. Impactul indus este este măsurat ca valoare adăugată rezultată din cheltuielile gospodăriilor cu forța de muncă și veniturile companiilor obținute fie direct, fie indirect din cheltuielile industriei de petrol și gaze.
Impactul total al industriei a fost estimat la 47,6 miliarde de lei doar în primele șase luni ale anului, iar din sumă, cea generată direct se apropie de jumătate. Aveți imediat mai jos un grafic cu sumele defalcate de autorul studiului
Impactul direct a crescut vertiginos în prima jumătate a anului 2022 la o valoare estimată de 22,9 miliarde lei, echivalentul a 3,8% din PIB-ul României.
În ultimii doi ani, sectorul petrolului și gazelor și-a revenit treptat după minimele atinse în timpul pandemiei.
Acest lucru s-a reflectat în cifrele de impact economic, estimările privind efectele directe ale sectorului avansând de la aproximativ 1,6% din VAB-ul total al economiei (valoare adăugată brută) în 2020 la 2,2% 2021 și 4,2% în prima jumătate a anului 2022.
Cuantificarea efectelor indirecte și induse ale sectorului de petrol și gaze în economie produce un impact mult mai mare. De exemplu, în prima jumătate a anului 2022, efectele indirecte s-au ridicat la 2,5% din VAB, în timp ce efectele induse au fost de 2,1% din VAB-ul economiei.
În total, efectele cumulative directe, indirecte și induse ale sectorului petrolului și gazelor în economie au fost echivalentul a 8,7% din VAB-ul economiei în prima jumătate a anului 2022 (sau 7,8% din PIB).
Comparația cu alte sectoare ale economiei
În termeni relativi, în comparație cu alte sectoare, sectorul petrolului și gazelor a depășit un număr de sectoare ale economiei, având un impact considerabil în PIB, arată studiul.
Profesorul Lungu a făcut și o comparație acestui sector cu celelalte ramuri ale economiei. Vă prezentăm comparația mai jos, urmată de un grafic emblematic. Așadar, comparativ, sectorul de petrol și gaze reprezintă
- 249% din contribuția în PIB a sectorului “Intermedieri financiare şi asigurări”,
- 198% din contribuția In PIB a sectorului “Agricultură”, sau
- 105% din contribuția în PIB atribuită sectorului “Arte, divertisment și activități recreative”, sau
- 99% din contribuția sectorului de “Construcții” în PIB sau
- 54% din contribuția în PIB fie a sectorului de “IT&C” fie a celui de “Tranzacții imobiliare”
“Ca atare, importanța sectorului petrolului și gazelor în economie a crescut treptat în ultimii doi ani. În ceea ce privește VAB a sectorului, acesta este acum de 2,5 ori mai mare decât cea produsă de către sectorul „Intermedieri financiare și asigurări”, având o contribuție aproape similară la nivelul întregii economii VAB cu cea a sectoarelor „Arte, divertisment și activități recreative” sau „Construcții”. Totodată el reprezintă mai mult de jumătate din contribuția sectoarelor „IT&C” sau „Tranzacții imobiliare” în PIB”, arată studiul.