Sebastian Burduja recunoaște că Ministerul Energiei nu are bani ca să plătească pentru facturile compensate. ANRE are aprobate cereri de 2 miliarde de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are aprobate cereri de la furnizori pentru decontări în sumă de două miliarde lei, însă Ministerul Energiei nu are bani şi ar avea nevoie de un act normativ pentru a putea trage bani din taxa de solidaritate, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, relatează Agerpres.

„M-am întâlnit cu asociaţiile de profil, cred că de cinci, şase ori în trei săptămâni şi jumătate, patru săptămâni. Deci m-am văzut constant cu ei, cât şi cu marii furnizori din sistemul energetic românesc. Am recepţionat acest mesaj (că sunt întârzieri cu efectuarea deconturilor). Sigur că Ministerul Energiei este de partea lor, pentru că noi ne dorim un sistem energetic sănătos, în care aceste companii să aibă fluxul financiar pentru a susţine zona de preţuri plafonate şi, sigur, compensările, pentru că ei practic le plătesc înainte consumatorului final.

Deci acoperă aceste costuri ulterior, decontând după o validare la ANRE, de la Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici, de la Ministerul Muncii pentru consumatorii casnici. În acest moment, noi avem solicitări aprobate de ANRE în valoare de 2 miliarde de lei, pe care Ministerul Energiei le-ar putea plăti mâine, dacă ar avea aceste surse bugetare în buget. Nu le avem şi încercăm împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Muncii să găsim soluţia corectă pentru a putea plăti aceste sume de bani”, a explicat ministrul Energiei.

El a subliniat că probabil sumele vor fi decontate din taxa de solidaritate aplicată profiturilor excepţionale pe care companiile din energie le-au înregistrat, însă acest lucru nu se poate face fără o intervenţie legislativă.

„Asta înseamnă promovarea unui act normativ, probabil o ordonanţă de urgenţă, împreună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, prin care să putem trage aceşti bani din acest fond”, a punctat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la energie, ministrul a precizat că mesajul Comisiei Europene a fost ca aceste măsuri să fie „mai bine ţintite”, sprijinul statului să meargă către acei consumatori cu adevărat vulnerabili şi că autorităţile vor analiza dacă este necesară o revizuire a schemei.

„România şi-a asumat o schemă importantă, cu un efort bugetar important, şi aici domnul ministru Boloş (ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, n.r) are un cuvânt de spus, pentru că în fiecare lună bugetul statului trebuie să susţină aceste plafonări, compensări. Discutăm, din datele pe care le am de la ANRE, de peste 4,5 milioane de gospodării care au plătit lunar pentru energia electrică cam 35-40 lei. Este o sumă, dar totuşi rezonabilă în contextul inflaţiei, în contextul a tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Şi atunci, împreună cu ANRE, în primul rând, pentru că dânşii reglementează piaţa şi gândesc aceste scheme, şi cu celelalte autorităţi vom sta la masă şi vom vedea dacă o revizuire a schemei este necesară. Oricum, legislaţia prevede că ea trimestrial trebuie evaluată şi vedem în ce modalitate o putem continua. De la nivel european, mesajul pe care l-am primit este că până în martie 2024 putem continua cu această schemă”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a participat marţi, la Cernavodă, la semnarea unui Memorandum de înţelegere între Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *