Se vinde deja energie cu livrare în 2023. Hidroelectrica a cerut 275 de lei/MWh bandă, iar Nova Power and Gas a fost de acord să plătească

Săptămâna aceasta, a fost consemnată premieră pe piața românească de energie: s-a încheiat primul contract de vânzare de energie electrică cu livrare fizică în anul 2023 din acest an.

Contractul a fost încheiat pe cea mai lichidă piață de contracte bilaterale dintre toate piețele administrate de OPCOM, și anume PCCB- LE Flex.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a scos la vânzare un pachet de 5 MW orari, bandă, cu livrare în perioada 1 ianuarie-31 ianuarie 2023, în total 43.800 MWh, la un preț de 275 de lei/MWh.

Nova Power and Gas, un furnizor de energie electrică din Cluj cu capital autohton, care s-a remarcat în ultima perioadă prin faptul că are oferte bune de furnizare către consumatorii casnici, și-a adjudecat pachetul scos la vânzare de către Hidroelectrica cu livrare abia peste doi ani, prețul de închidere fiind de 275.13 lei/MWh.

Nu putem spune dacă acesta este un semnal de preț pentru piața de electricitate peste doi ani, chiar dacă a fost prețul cerut de cel mai mare producător din țară, dar este posibil să apară și alți producători care vor scoate la licitație cantități cu livrare în 2023 având reper acest preț la care s-a încheiat o tranzacție (adevărat, mică).

Prețul este mai mare decât mediile la care s-au încheiat tranzacții cu electricitate cu livrare în acest an și în 2022, după cum se poate observa consultând indicele ROPEX FM publicat de OPCOM. Pentru energia cu livrare în acest an, cel mai mare preț mediu (se iau în calcul toate tranzacțiile, deci și cele cu livrare în zone de vârf sau de gol) este de 246 de lei/MWh, iar pentru 2022 de 264 de lei/MWh, prețuri calculate pe baza tranzacțiilor încheiate până acum

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *