Se pregătește o nouă OUG pentru piața gazelor: reguli noi pentru tranzacționare, ofertare și înmagazinare- surse

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență cu măsuri pentru piața gazelor naturale, atât în contextul liberalizării de la 1 iulie, cât și al evoluțiilor ulterioare, iar modificările sunt de substanță.

Potrivit unor surse din piața de energie, încă se lucrează la această ordonanță, dar suntem în măsură să vă prezentăm câteva modificări care vor apărea.

Dispar obligațiile de piață centralizată

După cum se știe, în momentul de față, cei doi producători de gaze din România sunt obligați, prin legi, să vândă pe platformele de tranzacționare din România 50% din producția anuală realizată. Problema este însă că această obligație mai veche se suprapune peste una nouă, și anume deja celebrul “gas release program”, prin care aceiași doi producători, Petrom și Romgaz, trebuie să pună pe piață până la 30% din producție, timp de doi ani și jumătate, la preț de plecare la licitație stabilit de ANRE pe baza prețurilor de la Central European Gas Hub (CEGH).

Deși oficialii Autorității de Reglementare (ANRE) au spus că cei 30% sunt “în interiorul celor 50%”, reprezentanții companiilor petroliere au spus că se poate înțelege și că procentele se adună. Ei au cerut oricum abrogarea acestei obligații de 50%, în condițiile în care piața se liberalizează și nu există practic nicio rațiune ca cele două obligații să coexiste

Ar putea crește procentul de ofertare pe “gas release program”, temporar

Dacă eliminarea obligației de 50% poate fi socotită un câștig pentru companiile producătoare, este în discuție însă introducerea unei prevederi temporare care e în defavoarea lor: pentru o perioadă limitată (cel mai probabil un an), acel procent de ofertare din “gas release program” se crească la 40%, urmând ca, apoi, să se revină la un procent mai mic, dar care va fi stabilit de ANRE, prin legislație secundară.

Citește și:

Petroliștii au scris Guvernului arătând că reglementările pun în pericol producția de petrol și gaze a României

Va dispărea obligația de înmagazinare de gaze pentru furnizori

Poate cea mai importantă prevedere a viitoarei OUG este eliminarea obligației de înmagazinare de gaze de către furnizori. Introdusă cu mai mult timp în urmă prin lege, această prevedere stipulează ca, an de an, furnizorii de gaze naturale sunt obligați să constituie, în perioada caldă, stocuri de 30% din consumul anual – adică sunt obligați să cumpere gaze, în baza unui program stabilit anual de ANRE, pe care să le înmagazineze în depozitele subterane operate în special de Depogaz (sucursală a Romgaz) și să plătească un tarif de înmagazinare, care acum este reglementat.

Această obligație va mai fi menținută doar în anul gazier 2020-2021, deci doar pentru această iarnă, urmând ca de la anul ea să fie eliminată – cine va dori să depoziteze gaze o face doar dacă vrea, nu va mai fi obligat. După ce se va renunța la această obligație, văzută acum ca o măsură de securitate a aprovizionării pe timp de iarnă – dar care ar încălca (în sensul că obligă), un regulament european (nr. 1938), Guvernul va trebui să elaboreze an de an un plan de măsuri pentru siguranța aprovizionării, dar fără să includă această obligație, după cum spun sursele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *