Se pregăteşte liberalizarea preţurilor la gaze. Furnizorii actuali trebuie să facă oferte noi în fiecare lună până la 1 iulie, ce trebuie să ştie consumatorii. Ordin ANRE

Ordinul ANRE referitor la măsurile care trebuie luate în perspectiva liberalizării preţurilor la gaze, de la 1 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial. Furnizorii actuali au obligaţia de a trimite, în perioada aprilie-iunie, lunar, o nouă ofertă clienţilor care sunt alimentaţi încă în regim reglementat.

Ordinul ANRE 27/2020 stabileşte aceste măsuri, iar despre ele v-am informat când erau încă în stadiul de proiect.

De la 1 iulie 2020 va înceta furnizarea gazelor naturale către populație în regim reglementat la actualele prețuri. Până atunci, trebuie să semnați un nou contract cu alt furnizor, sau cu același, în funcție de cea mai bună ofertă pe care o primiți.

Începând din luna aprilie, fiecare consumator casnic care a rămas la reglementat (adică marea majoritate) va primi acasă o scrisoare de la actualul furnizor de gaze (marea majoritate de la E.On și Engie) în care i se spune că furnizarea la prețul actual va înceta la 1 iulie și că, până atunci, trebuie să semneze un nou contract, cu orice alt furnizor sau tot cu cel actual.

Scrisoarea conține și oferta furnizorului actual, cu prețul propus clientului după 1 iulie, în regim concurenţial, oferta care trebuie să fie uşor de înţeles de oricine, cu preţul final de furnizare.

Veți primi prima scrisoare cu prima ofertă în aprile. Dacă nu o acceptați și dacă nu acceptați nici altă ofertă de la alt furnizor, veți primi cea de-a doua scrisoare, în mai, cu aceeași ofertă de preț sau cu alta din partea aceluiași furnizor. Dacă nici acum nu o acceptați și nu acceptați nici alta, o veți primi pe a treia, în iunie. Dacă nu o veţi accepta, şi nici nu veţi accepta o alta de la alt furnizor, veţi rămâne cu contractul actual, dar nu cu acelaşi preţ pe care îl plătiţi acum, care nu va mai exista, ci cu ultimul preţ propus, pe care nu l-aţi acceptat.

Furnizorul va afişa acest preţ în perioada 1 mai 2020-30 iunie 2021, prin toate mijloacele de comunicare, şi puteţi oricând să semnaţi un nou contract cu el, la acest preţ, până în iunie 2021. La fel, puteţi semna un alt contract, cu orice alt furnizor. Dacă nici atunci nu semnaţi un nou contract, se va considera că aţi acceptat tacit oferta actualulului dvs furnizor şi veţi primi gazele la acest preţ afişat de el.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei pune la dispozitia tuturor un comparator de prețuri, unde sunt încărcate toate ofertele furnizorilor de gaz și puteți face comparații. Adresa o găsiți mai jos, si ea vă va fi comunicată și de actualul furnizor în anunțul și oferta pe care vi le va face în aprilie, mai și iunie!

Mai trebuie să știți că orice contract poate fi reziliat, la cererea dvs, în 21 de zile.

Iată cum vor arăta notificările pe care le veţi primi acasă:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *