Un proiect de ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei prevede posibilitatea încheierii contractelor bilaterale cu opțiunea flexibilității orare.
Practic vânzătorul de energie poate coborî sau ridica livrarea de energie și într-un interval orar, dacă această opțiune este stabilită anterior semnării contractului. Creșterea sau scăderea cantității orare livrate poate varia în marja a 25% (plus sau minus) față de valoarea stabilită în contract, pentru producătorii să spunem clasici, și în marja a 100% pentru cei din surse regenerabile.
Cităm din proiectul de Ordin:
“opțiunea privind procentul de variație maximă a cantității orare față de valoarea prevăzută în ofertă, care se aplică la solicitarea ofertantului inițiator, dacă există acordul exprimat la semnarea contractului. Valoarea procentului de variație maximă a cantității orare față de valoarea prevăzută în ofertă (creștere sau scădere) este stabilită de către ofertantul ințiator și nu poate depăși 25 %, respectiv 100% pentru producătorii de energie din surse regenerabile. În situația activării opțiunii privind variația puterii orare, aceasta se realizează implicit, caz în care cantitatea de energie electrică din contract este reciproc notificată la operatorul pieței de echilibrare, conform prevederilor RPUPCD”