Compania petrolieră franceză TotalEnergies a dat în judecată grupul ecologist Greenpeace France și firma de consultanță în domeniul climei Factor-X din cauza unui raport potrivit căruia compania și-a subestimat masiv emisiile de gaze cu efect de seră pentru 2019, a anunțat Total, citată de Agerpres.
Prin plângerea civilă, înaintată la 28 aprilie, compania urmărește să obțină o hotărâre prin care să se constate că raportul, publicat în noiembrie 2022 conține „informații false și înșelătoare”, și un ordin judecătoresc de retragere a publicației și de încetare a tuturor referințelor la aceasta, sub sancțiunea unor amenzi de 2000 de euro pe zi, plus 1 euro simbolic drept daune.
O primă audiere va avea loc pe 7 septembrie la Paris pentru a stabili un calendar pentru pledoarii, deși vor trece mai multe luni până când un judecător va începe să se pronunțe asupra fondului cauzei.
Greenpeace și Factor X au acuzat compania petrolieră majoră că a emis aproximativ 1,64 miliarde de tone de dioxid de carbon (echivalent) în 2019, dar că a dezvăluit doar 455 de milioane de tone în declarațiile publice.
TotalEnergies a replicat că raportul a contabilizat dublu emisiile prin utilizarea cu bună știință a unor metodologii dubioase, care au adus prejudicii morale companiei listate la bursă.
„Aceasta este o chestiune de principiu, iar o hotărâre a instanței nu va împiedica Greenpeace să continue să ne critice pe noi și strategia noastră climatică, dacă dorește, dar le va reaminti că dezbaterile publice pe teme cu mize atât de mari în ceea ce privește o companie listată la bursă necesită rigoare și bună credință”, a declarat un purtător de cuvânt al TotalEnergies.
Purtătorul de cuvânt al TotalEnergies a adăugat că principalul obiectiv al companiei a fost ca instanța să recunoască natura falsă cu bună știință a raportului, având în vedere că firma Factor-X se prezintă drept un expert în domeniul contabilizării emisiilor de carbon.
Factor-X nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii, a scris Reuters.
Greenpeace a declarat că procesul a fost o încercare de a pune botniță ONG-ului înainte de adunarea generală a TotalEnergies din 26 mai, în cadrul căreia acționarii activiști vor face presiuni pentru angajamente mai stricte în materie de climă, iar grupurile de mediu au cerut blocarea intrării în țară în semn de protest față de proiectele globale ale companiei din aria de petrol și gaze.
„TotalEnergies vrea să târască Greenpeace printr-un lung proces juridic… să ne șteargă rapoartele și să ne împiedice să denunțăm practicile lor înșelătoare și ucigașe pentru climă”, a declarat directorul Greenpeace Franța, Jean-François Julliard. „Vom continua să ridicăm vălul asupra responsabilității lor în ceea ce privește încălzirea globală.”