Se poate mai mult? Elcen a scos la vânzare energie la 1.100 de lei/MWh pe piața de contracte bilaterale, preț record. A vândut-o pe toată

Elcen a scos la vânzare energie tip bandă pentru primul trimestru al anului viitor cu 1.100 lei/MWh, pe piața de contracte bilaterale, un record al tuturor timpurilor pentru această platformă pentru un preț de ofertă. A vandut-o la acest preț, pe toată, către Enel și Electrica.

Electrocentrale București (Elcen), a scos vineri la vânzare mai multe pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în perioada 1 ianuarie -31 martie 2022, pe platforma de contracte bilaterale – licitație extinsă (PCCB-LE Flex), administrată de operatorul pieței OPCOM.

În total, cinci pachete de energie, trei de câte 5 MW orari și alte două de câte 10 MW orari. Așadar, 35 MW orari pentru primul trimestru al anului viitor, în total 75,5 GWh.

Cel mai interesant aspect la această licitație este prețul. Elcen a scos la vânzare fiecare pachet la prețul de 1.100 de lei MWh. Este, din datele noastre, cel mai mare preț cu care s-a scos vreodată la vânzare energia pe această platformă, dar explicabil prin prisma pieței care este foarte sus și a cererii extrem de mari de energie electrică din ultimul timp.

Și de data aceasta, toată energia a fost cumpărată de marii furnizori, Electrica Furnizare și Enel Energie/Energie Muntenia, dar prețul rezulatat nu mai este atât de mare față de prețul cerut, ci extrem de apropiat. Pachetele au fost tranzacționate la prețuri cuprinse între 1.100,3 lei/MWh și 1.108 lei/MWh. Semn că, deși există încă cerere de energie pentru primul trimestru al anului următor, furnizorii nu mai ofertează mult peste prețul cerut pentru a-și securiza achiziția, semn că cererea este probabil mai mică sau, pur și simplu, prețul a ajuns la nivelul maxim de suportabilitate pentru ei.

Cum a evoluat prețul

Ultimele zile de tranzacționare pe PCCB-Le Flex sunt foarte interesante și din punct de vedere al formării prețului.

În 11 octombrie, Elcen a scos la vânzare mai multe pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în perioada 1 noiembrie 2021-31 decembrie 2021, practic primele două luni de sezon rece. În total, opt pachete de energie, șase de câte 5 MW orari și alte două de câte 10 MW orari.

De fiecare dată, Elcen a scos la vânzare pachetele la prețul de 760 de lei/MWh dar foamea de energie a făcut ca energia sa fie tranzacționată la prețuri cu circa 50% mai mari decât prețul de pornire, în condițiile în care au fost foarte mulți cumpărători care au răspuns ofertei. Toate pachetele s-au vândut, la prețuri cuprinse între 1.113 lei/MWh și 1.137 lei/MWh.

În 13 octombrie, CE Oltenia, unul dintre marii producători de energie electrică și singurul producător semnificativ pe bază de cărbune, a scos la vânzare șase pachete de energie electrică de tip bandă, de câte 5 MW fiecare, cu livrare în primul trimestru al anului 2022, 1 ianuarie-31 martie.

Pentru fiecare dintre cele șase pachete scoase la vânzare CE Oltenia a ieșit pe piață cu un preț rotund: 1.000 de lei/MWh. Prețurile la care s-au perfectat tranzacțiile au fost cuprinse între 1.058 și 1.116 lei/MWh.

Citește și:

Prețul spot al energiei din România a atins un nou maxim istoric azi, peste 1.200 de lei/MWh, cel mai mare din Europa

Iată că, două zile mai târziu, pe 15 octombrie, Elcen a încercat piața cu prețul-record de 1.100 de lei/MWh, deci cu 100 de lei peste prețul cu care a ieșit CE Oltenia, pentru același tip de energie și aceeași perioadă de livrare. Producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului a și reușit să vândă energia la acest preț, cu mențiunea că este foarte apropiat de cel cerut.

Cu siguranță aceste prețuri se vor regăsi în factura consumatorilor finali de energie electrică.

ELCEN deţine un rol important în ecuaţia energetică naţională întrucât este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi, totodată, un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termo-electrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) ce produc energie electrică şi termică în cogenerare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *