Se mișcă bulgarii mai repede decât noi? Două centrale pe cărbune trec pe gaze până în 2025

Două termocentrale din Bulgaria, care funcționează acum cu cărbune, vor fi înlocuite cu grupuri pe gaz, care pot acomoda și hidrogen. Noile grupuri vor intra în exploatare la începutul lui 2025, potrivit presei locale.

Centrala termoelectrică din Varna, deținută de compania de logistică Sigda, a anunțat că închide trei grupuri pe cărbune, de câte 270 MW fiecare, și va construi două grupuri noi pe gaz, de 275 MW fiecare, potrvit presei locale. Unitatea, care în trecut a fost a doua termocentrală din Bulgaria ca mărime, și care a fost operată până nu demult de grupul CEZ, înainte ca cehii să vândă activele din Bulgaria în 2018, a semnat un acord cu trei companii ruse, Rakityansky Armature Plant, Pipe Metallurgical Company și Atomenergomash, pentru a dezvolta noi capacități pe gaze, cu turbine Siemens.

Investiția în noua centrală în ciclu combinat se ridică la 450 de milioane de euro iar planul este ca grupurile să poată folosi până la 30% hidrogen. Noile grupuri ar urma să intre în exploatare la începutul anului 2025, potrivit sursei citate. Unitatea va rămâne cu trei grupuri pe cărbune, cel puțin momentan, ceea ce înseamnă că, la orizontul lui 2025, centrala de la Varna va avea o capacitate de 1.200 MW.

Compania nu a anunțat cum va fi obținută finanțarea, dar unii analiști din țara vecină spun că o parte din bani ar putea veni fie prin PNRR-ul Bulgariei, fie prin finanțările din Fondul pentru Tranziție Justă.

Cu doar câteva săptămâni înainte, operatorul unei alte centrale pe cărbune din Bulgaria a anunțat același lucru. Este vorba despre Grand Energy, care operează centrala pe cărbune Bobov Dol, de 600 MW. Grupurile pe cărbune vor fi închise și se vor instala grupuri care să funcționeze cu gaz și hidrogen, la fel, până în 2030. Acolo ar urma să fie instalat și un parc fotovoltaic.

Bulgaria este una dintre țările europene care se bazează în mare măsură pe cărbune pentru producția de energie electrică. 45% din capacitatea de generare a țării este în termocentrale pe cărbune, iar Bulgaria și-a asumat o reducere de până la 30% până în 2030.

Cum stăm noi

Ponderea cărbunelui în mix-ul energetic este mai mică la noi decât în Bușgaria, dar lucrurile sunt încă incerte. Pe de o parte, dacă ne referim la huilă, centrala Mintia a fost oprită și a trecut în conservare și momentan doar se vorbește despre intenția de a se construi grupuri pe gaze de 800 MW, fără vreun proiect sau contract semnt, iar unica centrală pe huilă rămasă, cea la Paroșeni, funcționează doar sporadic.

Dacă ne referim la lignit, mult mai important pentru România, Complexul Energetic Oltenia, care administrează cele patru termocentrale de la Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, are un plan de decarbonare, dar el nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană, care a anunțat o investigație aprofundată. Planul este de a închide grupuri pe cărbune de peste 1.600 MW, care ar urma să fie înlocuite de noi centrale pe gaze, circa 1.300 MW, care ar urma să intre în operare în 2026. De asemenea, se vor construi parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 725 MW.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *