Pe fondul unei producții de energie semnficativ peste comsumul național, pețul mediu al zilei de pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la București este al doilea cel mai mic din Europa
Prețul mediu al energiei electrice tranzacționate ieri cu livrare azi este, pe piața de la București, de doar 54 de euro/MWh, ceea ce înseamnă, așa cum vedeți și pe harta atașată, că prețul de piața noastră este al doilea cel mai mic din Europa, după cele din Peninsula Iberică, o situație mai rar întâlnită. De fapt, prețurile spot sunt astzăzi mai mici pe toate cele trei piețe ale statelor membre UE din zona noastră (România, Bulgaria, Grecia) decât cele din Europa centrală și de vest, ceea ce este, iarăși, o raritate pentru o zonă în care în general există deficit de energie electrică, ceea ce se traduce prin prețuri mai mari față de piețele din vest.
După cum se vede, azi este invers, iar prețurile de la noi sunt chiar și cu 15-19 euro/MWh sub cele din Germania, Austria sau Ungaria.
Producție mare, exportăm
Cel puțin pentru ce se întâmplă la noi explicația ține de o abundență a energiei electrice în piață, pe fondul unui vânt bun, mai ales, care vine pe fondul unei producții hidro și a centralelor pe gaze la nivelurile obișnuite și la un aport crescut al fotovoltaicelor în miezul zilei. Astfel, la ora redactării acestui text, producția depășea 8.800 MW (din care 2.500 în hirocentrale, 2.200 MW în parcurile eoliene și 1.500 MW în centralele pe gaze), și, cum consumul instantaneu era de nici 7.400 MW, România exporta energie electrică la o putere de circa 1.500 MW.
Sistemul românesc este pe export fizic net neîntrerupt încă din seara zilei de marți, și, de atunci, cea mai mare valoare de export a fost atinsă azi dimineață, cu peste 2.900 MW, adică aproape de limita maximă posibilă. Este adevărat însă că la acea oră tranzacțiile spot se făcuseră la prețul de doar 30 de euro/MWh.
De altfel, o privire pe harta fluxurilor cu piețele cuplate cu care avem conexiune fizică arată că în toate intervalele orare ale zilei de astăzi, din rețeaua românească iese energie atât spre cea ungară cât și spre cea bulgară (cu excepția unei singure ore, 18, când din Bulgaria se importă).
Diferențele de preț sunt uriașe: de la 10 euro/MWh în miezul zilei (intervalul 11-13) până la 95 de euro/MWh seara la ora 19.00.
Un titlu prost! De ce? Pentru că este prețul la care exportăm ( eolian/pv la maxim producție și noi la consum redus) ! Adică e o pierdere!! Dacă am avea de ex o CHEAP ( dacă nu Tarnița,care ar fi putut avea 500 MW gata azi) măcar pe Oltul inferior unde centralele au grupuri reversibile( puse de comuniștii proști) și cu o investiție modesta ar putea stoca energie. Sau în baterii! În lipsa exportam la minim preț!! Să se bucure postacii plătiți și imbecilii! Mai grav e că ministrul Burduja doarme și nu propune o modificare așteptată de mulți la legea energiei,obligând(( da,obligând) investitorii să aibă o stocare de min 20% din capacitătile volatile eolian/ pv! Nici statul nu face ceva,văd că în 2031 e prevazută o capacitate de stocare de 490 MW. In loc de 4000 MWh!!
n-am inteles de ce e titlul prost. a, pentru ca nu exprima ce ne place nouă, dacă nu e ce vrem să auzim noi, e prost. In titlu este o constatare clara, faptica, a unei situatii. Mai departe, ca nu ne plac efectele (sau cauzele), e altceva, insa trebuie sa nu ratam niciodata posibilitatea de a parea destepti zicand ca altii fac lucruri proaste, desigur majoritatea dintre noi obtinand efectul contrar! Ca in acest caz!
Era și timpul sa mai scadă preturile, așteptăm revenirea industriei, Alro, Alum etc.