Se întoarce roata pentru Engie: După ce a beneficiat de OUG 114, ANRE i-a tăiat semnificativ din tarife

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)  a stabilit noile tarife de distribuţie şi de furnizare reglementată a gazelor pentru populaţie, începând din 1 iulie 2019, iar grupul Engie, unul dintre cei doi mari furnizori şi distribuitori de gaze din România, are parte de tarife reduse semnificativ.

Preţul final reglementat pentru gazele livrate populaţiei scade cu 7,89% de la 1 iulie, pentru clienţii Engie, în special din cauza faptului că, după OUG 114, care a reintrodus preţurile reglementate la gaze, furnizorii cumpără gaze la preţ plafonat, exclusiv din producţia internă, pentru consumul populaţiei.

“Principalul element component al preţului final reglementat, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piaţa reglementată a gazelor naturale, a fost preţul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile O.U.G 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare”, a arătat ANRE.

Astfel, pentru clienţii casnici cu cel mai mic consum ai Engie, preţul final reglementat este, de la 1 iulie, de 125 lei/MWh, în scădere de la 135 de lei (fără TVA).

A scăzut şi tariful de distribuţie al gazelor naturale perceput de Distrigaz Sud Reţele, compania din grup care se ocupă cu distribuţia gazelor naturale. Astfel, pentru cea mai mică tranşă de consum,  acest tarif este de 31,49 lei/ MWh de la 1 iulie, în scădere cu circa 6% faţă de vechiul tarif.

Engie este una dintre companiile pentru care s-a emis OUG 114, care a plafonat preţul gazelor din producţia internă şi a re-reglementat piaţa pentru populaţie, fără ca grupul francez să ceară însă acest lucru.

Furnizorii de gaze s-au plâns, la începutul iernii trecute, că, din cauza faptului că producătorii români (Petrom şi Romgaz) nu au pus suficiente gaze pe piaţă, au fost obligaţi să cumpere mai multe gaze din import, la preţuri mai mari, pentru consumul populaţiei, acumulând pierderi în condiţiile în care aceste costuri suplimentare nu au putut fi apoi transferate, prin facturi, populaţiei. Ei au avertizat că situaţia nu mai poate continua şi sunt obligaţi să majoreze preţurile pentru populaţie.

Ca atare, Guvernul, pus în faţa posibilităţii unei creşteri de preţ, a emis OUG 114, care plafonează timp de trei ani preţul de achiziţie al gazelor pentru consumul casnic, asigurat acum doar din producţia internă, şi oferă posibilitatea furnizorilor (cei mai mari sunt Engie şi E.On) să recupereze costurile nerecunoscute timp de trei ani.

Citeşte şi:

Scrisoarea ministrului Energiei, Anton Anton, către UE, în care arată de ce a dat Guvernul OUG 114. Pentru cine a fost elaborată de fapt Ordonanţa

Totuşi, în ciuda faptului că a acuzat acele pierderi, grupul Engie n-a dus-o deloc rău în România în 2018. Consolidat, compania a terminat anul cu un profit net de circa 428 de milioane de lei, mai mare cu 25% faţă de 2017.

„Marja de gaz pentru perioada încheiată la 31.12.2018 este de 1,1434 miliarde lei, în creștere cu 11% comparativ cu anul anterior, în principal datorită unor efecte pozitive precum creșterile de preț obținute pe piața reglementată pe parcursul anului 2018 (creștere cumulată de aproximativ 22% față de anul precedent), obținerea unei marje mai ridicate pe piața liberă, creșterea tarifului de distribuție cu 18% începând cu 1 aprilie 2018, parțial compensate de volume distribuite și vândute ușor diminuate comparativ cu perioada anterioară (…)”, se arată în raportul administratorilor pentru situațiile financiare ale grupului Engie România pe anul 2018.

Acum, după ce a făcut calculele şi a inclus în noile tarife inclusiv o componentă de recuperare a acelor costuri nerecunoscute din trecut, ANRE a redus tarifele reglementate pe crare compania le percepe clienţilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *