Se înmulțesc ofertele avantajoase de gaze. Furnizorii mici vând populației gaz și la 10-15% sub prețurile reglementate

Tot mai mulți furnizori de gaze vin cu oferte de furnizare din ce în ce mai bune pentru clienții casnici, în contextul liberalizării pieței. Ofertele furnizorilor mici sunt deocamdată cele mai bune, cu prețuri sensibil mai mici decât cele reglementate și decât cele concurențiale ale furnizorilor tradiționali, Engie și E.On. A apărut și un furnizor-surpriză pentru populație, cu preț competitiv

În condițiile în care cei doi furnizori mari ai populației, Engie și E.On, au trimis oferte de furnizare concurențială la prețuri egale sau aproape egale cu cele reglementate, a căror aplicabilitate va înceta de la 30 iunie, au apărut deja oferte ceva mai bune, tot din zona furnizorilor mari de energie, respectiv CEZ (doar pentru o parte din țară) și Enel, pentru toată țara. Ele sunt cu câțiva lei/MWh sub cele reglementate și am scris despre ele când au apărut dar, de data aceasta, vă arătăm că în piață sunt oferte mai bune și decât ale acestora din urmă, semnificativ sub cele reglementate, ale unor furnizori mai mici.

Amtinim că, acum, prețurile reglementate sunt de 125 de lei/MWh pentru clienții Engie și de 136 de lei/MWh pentru clienții E.On, rotunjit. Așa cum am spus mai sus, oferta concurențiașă a Engie este la același preț, iar cea a E.On este de 134 de lei/MWh.

Ei bine, în acest moment cea mai bună ofertă este a unui furnizor mai mic din București, Energy Gas Provider SRL. Acesta propune un contract cu o valabilitate de 15 luni, împărțit în două perioade: trei luni și apoi următoarele 12. În aceste prime trei luni, la un preț propus al „mărfii-gaz” de 66 de lei/MWh, prețul final oferit clienților din zona de distribuție a Engie (Distrigaz Sud Rețele) este de 109,5 lei/MWh pentru primele trei luni, și apoi de 118,5 lei pentru următoarele 12, deci sub prețul Engie. Diferența este și mai mare pentru clienții din zona de rețea a E.On. (Delgaz Grid) cărora li se oferă gaze la prețul de 108,3 lei/MWh pentru primele trei luni și 117 lei pentru următoarele 12. Or, vă amintim că prețul E.on este de 134 de lei.

A doua cea mai bună ofertă din comparatorul ANRE este cea a Restart Energy One, un furnizor mai mic și el, care este adresată, la fel, tuturor consumatorilor casnici din țară, indiferent de zona de distribuție. Furnizorul propune un contract pe un an, perioadă în care este menținut și prețul din ofertă. Cun un preț al „mărfii-gaz” de 74,5 lei/MWh, pentru clienții din zona de rețea a Engie prețul final plătit acasă este de 117 lei/MWh iar pentru cei din zona de rețea a E.On, 115,8 lei. Ambele prețuri sunt așadar sensibil mai mici decât prețurile reglementate de acum și decât prețurile din ofertele concurențiale ale celor doi mari furnizori.

O ofertă din același registru, care nu apare însă în comparatorul ANRE, este cea a AIK Energy, companie care este, de fapt, fosta Valahia Gaz, cunoscută publicului interesat de piața gazelor pentru faptul că, anul trecut, a fost unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România, evident, rusești. Am luat cunoștință de ea din fotografii de la o scară de bloc din București dar, în urma discuției cu cei de la call-center, am aflat că este pentru toată țara. Prețul „mărfii gaz” este de 69 de lei/MWh, ceea ce înseamnă, pentru clienții din București și de fapt din toată zona de distribuție a Engie, un preț final de 112 lei/MWh, deci semnificativ (minus 13 lei) sub prețul reglementat și sub oferta Engie. Cum am aflat că prețul „mărfii-gaz” este același pentru toată țara, înseamnă că pentru zona de distribuție a E.On, prețul oferit este de 111 lei, deci cu 23 de lei/MWh sub prețul concurențial al E.On. Prețul este menținut pe toată durata contractuală, dar în anunț nu se specifică această durată. Vom reveni când vom avea mai multe detalii despre ofertă.

În momentul de față, în comparatorul de prețuri al ANRE, cel puțin pentru zona București, sunt 10 oferte cu un preț mai mic decât prețul Engie, de 125 lei/MWh.

Citește și:

O lună până la liberalizarea prețurilor la gaze. Ce trebuie să știți

Nota redacției: Acest text nu urmărește să vă convingă să acceptați o ofertă anume. Comparați atent ofertele, citiți toate detaliile, și alegeți cea mai bună ofertă în funcție de consumul dvs. Prețurile de mai sus sunt pentru categoria de consum C1 (sub 280 MWh anual, adică sub 26.500 mc.) și nu au TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *