Se înființează Ministerul Energiei și Schimbărilor Climatice, Economia și Transporturile se sparg, Fondurile Europene se comasează cu Dezvoltarea – surse

Unul dintre scenariile care se discută acum în legătură cu structura noului Executiv este spargerea actualului minister-mamut al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, și re-apariția unui Minister al Energei, potrivit unor surse politice. Sunt vizate și alte reorganizări

În structura viitorul Guvern ar putea reapărea Energia ca minister separat, dar de data asta să înglobeze și problemele de climă, noua entitate urmând să se numească Ministerul Energiei și Schimbărilor Climatice și să se ocupe inclusiv de tranziția energetică, potrivit surselor noastre.

Noul minister nu se va ocupa însă și de administrare, potrivit surselor noastre, iar companiile producătoare din sector (Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica – etc.) ar urma să fie administrate în continuare de noul Minister al Economiei, ciuntit cum am scris mai sus.

Din punct de vedere al împărțelii politice, noul minister al Energiei și Schimbărilor Climatice ar urma să revină USR, iar Economia ar urma să rămână la PNL. Tot surse din mediul politic au avansat și niște nume pentru portofoliul de la Energie: s-ar putea alege între Cristina Pruna, Anca Dragu sau Silvia Dinică. Încă s-ar negocia aceste lucruri, pentru că nu toți liberalii ar fi de acord să cedeze Energia.

Pe de altă parte, tot noul minister al urma să se ocupe și de una dintre cele mai stringente chestiuni ale momentului: Fondul de Modernizare, adică selectarea proiectelor (au fost depuse nu mai puțin de 600) care urmează să fie trimise Comisiei Europene pentru a primi finanțare din acest Fond, finanțare totală care s-ar ridica la peste șase miliarde de euro pentru România.

Ce alte schimbări ar mai putea apărea

Cu mențiunea că informațiile vin tot din surse politice și discuțiile încă nu s-au încheiat, Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie comasat cu Dezvoltarea Regională (care acum face parte din Ministerul Lucrărilor Poblice, Dezvoltării și Administrației), iar portofoliul al urma să revină USR.

Reorganizarea Guvernului presupune și un alt scenariu care se discută acum – Comunicațiile ies din actualul minister mare al Transporturilor și Infrastructurii și devin minister separat. Acest portofoliu ar urma să fie al UDMR, în timp ce noul minister al Transporturilor, ciuntit, ar rămâne la PNL.

Sursele noastre mai spun că acest nou mod de organizare al Guvernului este mai aproape de cel în care funcționează Comisia Europeană. De exemplu, ca să ne referim doar la energie, există un singur comisar european pentru energie și schimbări climatice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *