Se amână din nou termenul de repornire a unitățiii 1 a centralei nucleare de la Cernavodă. Importuri mari de energie în vârful de consum de seară

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, care s-a oprit accidental vinerea trecută va fi reconectată, mai nou, abia joi, la Sistemul Energetic Național (SEN). În lipsa ei, România importă masiv energie în orele de seară, chiar dacă scăderea temperaturilor a mai domolit consumul.

Noul termen de reconectare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, de 700 MW, cea mai mare unitate de generarare din țară, de 700 MW, la Sistemul Energetic Național, este joi, 25 iulie, ora 00.00.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN în seara zilei de 19 iulie 2024, vineri, din cauza unei disfuncționalități în partea clasica a centralei, fară impact asupra securității nucleare, a anunțat Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Ca de obicei, compania nu comunică la acel moment data de repunere în funcțiune a unității nucleare, dar datele de la Transelectrica arătau că grupul ar urma să fie din nou funcțional în dimineața zilei de duminică, 21 iulie. Acel termen a fost apoi prelungit la 23 iulie (marți), iar acum noul termen este 25 iulie, joi, ora 00.00, conform aceleiași surse.

Deconectarea unui grup de 700 MW, cea mai mare unitate de generare din Sistemul Energetic Național, a picat destul de prost, în condiții de consum crescut din cauza temperaturilor mari, care forțaseră oricum autoritățile să pună în producție zilele trecute orice MW disponibil, inclusiv în centrale pe cărbune redeschise sau în grupuri care erau oprite planificat și a trebuit să fie repornite rapid. Totuși, în condițiile în care a fost producție din eolian la momentul declanșării, și cu ajutorul importurilor și produciei hidro nu au fost probleme.

De la momentul deconectării U1, temperaturile s-au mai domolit, și ca atare, a mai scăzut și consumul, așadar în vîrful de seară nu s-a mai depășit pragul de 8.000 MW consum instantaneu. Chiar și așa însă, sistemul a avutr nevoie de energie din import în vârfurile de consum,  iar volumele s-au apropiat de limita tehnică posibilă a SEN, ajungând la 2.497 MW în seara zilei de luni.

1 Comment

  1. Interesant este că a picat U1, reactorul care a stat mai bine de o lună în revizie și asta la 3 săptămâni de la repunere în funcțiune. Cei care au dat „buletinul” de verificare au oare vreo răspundere? Când o firmă verifică anual sau o dată la doi ani un lift, iar după 3 săptămâni acesta se blochează („declanșare intempestivă”), firma ce a verificat iese puțin șifonată din asta. La nuclear or sta altfel lucrurile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *