Scumpirea petrolului a fost benefică pentru OMV – profit net de 835 milioane de euro în primul trimestru

Grupul energetic austriac OMV AG, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat joi că a profitat de creşterea preţului la petrol în primul trimestru al acestui an, când rezultatul său operaţional s-a îmbunătăţit cu 24%, până la 870 milioane de euro, informează APA, citată de Agerpres.

De asemenea, profitul net al grupului OMV a crescut de la minus 68 de milioane de euro în primul trimestru al anului trecut până la 835 milioane de euro în primele trei luni ale acestui an. Vânzările au crescut şi ele cu 35%, până la 6,429 miliarde de euro.

Analiştii intervievaţi de APA au apreciaţi că aceste rezultate bune se datorează creşterii preţului la petrol şi reluării producţiei de hidrocarburi în Libia. În primul trimestru din 2021, preţul mediu al barilului de ţiţei Brent a fost de 61,12 dolari, faţă de 44,16 dolari la finele lui 2020 şi 50,10 dolari la începutul lui 2020.

Potrivit datelor comunicate de OMV, în primul trimestru al acestui an producţia totală de hidrocarburi a crescut cu 23.000 de barili echivalent petrol pe zi până la 495.000 de barili echivalent petrol pe zi.

„Producţia din Libia a fost la capacitate maximă pe întreaga perioadă a trimestrului. Producţia din Malaezia şi Tunisia a crescut graţie noilor zăcăminte de gaze. Declinul natural al producţiei în România şi Austria, activităţile de foraj din Norvegia şi limitele cu privire la presiunea conductelor din Rusia au redus într-o anumită măsură ritmul de creştere a producţiei”, precizează OMV.

Grupul austriac a mai informat că cheltuielile sale de capital au scăzut ca urmare a măsurilor de reducere a costurilor şi a activităţii reduse în perioada pandemiei de COVID-19, de la 335 milioane de euro până la 266 milioane de euro.

„În primul trimestru, cheltuielile organice de capital au fost direcţionate în principal spre proiectele din România, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite”, a adăugat OMV.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *