Scumpirea energiei pe PZU nu e suficientă pentru o creştere a facturii la iarnă, spune ANRE. Furnizorii zic însă că impactul în facturi este de 3%

Raliul preţutilor de pe piaţa spot a energiei electrice din ultimele luni, când preţurile au ajuns la niveluri record pentru ultimul an, nu justifică o majorare a facturilor pentriu consumatorii casnici alimentaţi în regim de serviciu universal, spune ANRE. Furnizorii spun însă altceva.

„Cel puţin pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim de serviciu universal, preţul final trebuie menţinut, potrivit metodologiei, timp de un an, până la 1 iulie 2019. Preţul ar putea fi modificat, evident în sus, doar dacă apar nişte condiţii excepţionale. Deocamdată nu se justifică o majorare. Chiar dacă acum preţul în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este mare, media pe PZU nu este suficient de mare faţă de ce am luat în calcul” a declarat Claudiu Dumbrăveanu, director în Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), la a doua ediţie a Târgului de Energie.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) a spus că ar exista totuşi un impact în factură, pe preţurile de acum, fără să spună în mod explicit că preţurile pentru consumatorii casnici ar trebui să crească.

„Este o creştere de preţ, dar costul energiei reprezintă circa 30-35% din factură. Studiind media pe toate contractele de până acum, s-ar justifica o creştere de 3% la consumatorul final”, a spus Lungu.

În ceea ce priveşte cauzele creşterilor de preţ, Lungu a spus că „s-au întâmplat mai multe rele simultan”. Este vorba despre creşterea preţurilor combustibililor, a gazului, care a urmat creşterea preţurilor la petrol, suprapusă pe mai puţin vânt decât se aştepta în România şi pe indisponibilitatea unor grupuri, totul pe o tendinţă regională de creştere. Dumbrăveanu a spus că, din cauza cuplării cu pieţele spot din Ungaria, Cehia şi Slovacia, efectul a fost diminuat, pentru că în piaţa noastră a ajuns energie mai ieftină din Cehia.

Citeşte şi:

ANRE confirmă: Rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică scade la 5,66%, cu 26% sub nivelul de acum

Preţul mediu al energiei electrice din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru data de 17 septembrie a fost de 75,53 euro/MWh, cu 0,23% mai mult decât în şedinţa de tranzacţionare precedent, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei (OPOCOM). În orele de vârf însă, , preţul mediu a fost de 87,82 euro/MWh, cu vârful absolut la ora 20.00 când preţul a ajuns la 500 de lei, recordul acestui an. Vîrful anterior a fost de 451 de lei, atins pe 5 septembrie.

Piaţa spot din România este cuplată, prin preţ, cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, ceea ce face ca preţurile de pe aceste pieţe să tindă să apropie. La acea oră, 20.00 preţul pe pieţele din Ungaria, România şi Slovacia era acelaşi: 103,38 de euro.

De altfel,şi luna precedent, în august, preţurile din PZU au crescut.Preţul mediu a fost de 242 de lei pe MWh mai mare cu 33% faţă de iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *