Prețul spot al energiei electrice vândute pe piața spot a crescut și în septembrie, înregistrând a treia creștere lunară consecutivă.
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în septembrie, de 512 lei/MWh, conform datelor noastre – OPCOM nu a prezentat încă cifra. În condițiile unui preț mediu al pieței spot de 502 lei în luna august, avem așadar o creștere de 2%
Este pentru a treia oară de la începutul acestui an când prețul lunar mediu spot crește pe piața de la București comparativ cu luna precedentă. Din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, dar în iulie, august și septembrie au reînceput creșterile.
Totuși, în ciuda creșterii, prețul din septembrie 2023 este mult mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an. În septembrie 2022, prețul era de 1.854 de lei, deci de trei ori și jumătate mai mare.
Prețul mediu al pieței spot, de la începutul anului până în ziua de 30 septembrie, este de 524 de lei
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.
În luna august, ultima cu datele oficiale de la OPCOM, pe PZU s-au tranzacționat 1,22 TWh de energie electrică, adică doar 29,8% din consumul național de energie electrică.
Interesant este că tot ce injectăm noi prosumatorii ajunge pe PZU asta înseamnă că în medie un furnizor ca Hidro a încasat în septembrie 512RON/MWh în timp ce prosumatorul primește prin mecanismul de țepuire cantitativă 250RON/MWh. Dacă ne uităm la PZU orar, ce să vezi, în anumite intervale au încasat și de două ori mai mult.
Chiar dacă ar plăti prosumatorului PZU mediu, tot ar rămâne cu un profit frumușel.
Se aude nenea de la ANRE care confunzi puterea instalată cu consumul.