Scumpire semnificativă a carburanților, azi. Benzina a trecut pragul de 7 lei pe litru, motorina pe cel de 7,5

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi și benzina și motorina, la patru zile de la precedenta majorare de preț.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 19 februarie 2024 un preț al benzinei standard de 7,05 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,52 lei/litrul.

Așadar, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina  și motorina cu câte opt bani pe litru, la patru zile de la precedenta majorare preț – ultima dată prețurile s-au modifiat în 15 februarie.

Aceasta este a noua scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme, exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru.

Scumpirile au început să fie operate de la la jumătatea lunii ianuarie, după ce, în prima jumătate a lunii, compania scăzuse prețurile cu 12 bani pe litru asta după ce  la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.

Asrfel, comparativ cu prețurile de acum cinci săptămâni, bezina este mai scumpă cu 40 de bani pe litru , iar motorina cu 42 de bani pe litru. Creșterile de preț au survenit ca urmare a creșterilor cotațiilor petroliere, alimentate de scumpirea petrolului (82 de dolari barilul sortimentulu Brent, de referință pentru Europa) dar și de alți factori, cum ar fi stocuri în scădere, conflictul din Marea Roșie, revizii la rafinării, însoțite și de o ușoară depreciere a leului față de dolarul american.

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *