
Prețurile la carburanți vor crește masiv de la 1 august, ca urmare a celor două măsuri anunțate de premierul Bolojan: creșterea accizei și creșterea TVA.
Accizele la carburanți, ca și la alte produse, vor crește cu 10% începând cu data de 1 august, potrivit pachetului de măsuri fiscale. De asemenea, pe lângă asta, va crește și cota standard de TVA care se aplică și la carburanți, de la 19% la 21%. Ambele procente, dezvăluite de noi înainte de a fi anunțate oficial, au fost confirmate miercuri după-amiază de premierul Bolojan în conferință de presă.
Sistemul de taxare al carburanților este de a se pune taxă la taxă. Adică la prețul retailerului se adaugă acciza, care este în sumă fixă, iar apoi se aplică procentul de TVA la suma celor două, deci se aplică TVA inclusiv la acciză.
Un preț final cert al carburanților la 1 august, dată la care vor fi crescute și acciza și TVA, nu poate fi avansat acum, pentru că nu se știe cât va fi atunci cotația carburanților (depinde de prețul petrolului, de rata de schimb leu-dolar, etc), dar se pot face câteva calcule.
Astfel, la un preț de 7.4 lei/litrul de motorină, un nivel mediu de acum la benzinăriile din România, la 1 august vom avea un preț de circa 7,8 lei/litrul, ca urmare a creșterii cu 10% a accizei și a creșterii cotei de TVA de la 19% la 21%. Așadar, prețul unui litru de motorină va crește cu circa 40 de bani, potrivit calculelor noastre.
Pentru benzină, luăm ca referință un preț de 7,1 lei pe litru (la ora acestei știri sunt și prețuri de 7,02, dar și de 7,15 lei pe litru, în funcție de stație). După aplicarea accizei majorate cu 10% și a noii cote de TVA de 21%, prețul va ajunge la 7,53 de lei pe litru. Așadar, prețul unui litru de benzină va crește cu 43 de bani, conform calculelor noastre.
La motorina care va fi cumpărată de companiile de transport, va exista o schemă de sprijin, a spus premierul Bolojan.
Rămâne de văzut dacă acesta va fi nivelul exact cu care comercianții de carburanți vor crește prețurile de la 1 august, dar, de fiecare dată când a avut loc o creștere de taxe, companiile petroliere au reflectat matematic în prețul final noile costuri.
România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.