Scumpire drastică a carburanţilor în România. Preţurile au crescut cu 3% în doar două săptămâni

În doar două săptămâni, carburanţii s-au scumpit cu 3%. Deşi preţurile din România sunt încă sub media europeană, creşterea preţurilor de la noi este mai accentuată decât creşterea medie din Europa.

Benzina vândută la pompele din România s-a scumpit, în medie, cu 16 bani pe litru,  în primele două săptămâni din acest an, iar motorina cu 15 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

La data de 1 ianuarie, preţul mediu la benzină era, în România, de 5,16 lei pe litru, iar preţul mediu al motorinei de 5,27 lei pe litru. Două săptămâni mai târziu, la data de 15 ianuarie, benzina costa 5,32 lei litrul, iar motorina 5,42 lei litrul. În procente, preţul în lei a crescut aşadar, în doar două săptămâni, cu 3% la benzină şi cu 2,8% la motorină.

Dacă socotim preţurile în euro, utile pentru a compara situaţia de la noi cu cea din Europa, în primele două săptămâni din acest an, preţul benzinei a crescut de la 1,108 euro pe litru la 1,15 euro pe litru, iar cel al motorinei de la 1,131 euro pe litru la 1,172 euro pe litru, potrivit aceleiaşi surse. Aşadar, comparând preţurile în euro, avem o scumpire de 3,7% a benzină şi 3,6% la motorină, procent diferit faţă de comparaţia anterioară din cauza evoluţiei cursului de schimb leu-euro.

Preţurile din România sunt încă mult sub media europeană, dar scumpirea de la noi, din aceste două săptămâni, a fosat mai mare decât cea din Europa, dacă facem o comparaţie a preţurilor medii. Astfel, daca la 1 ianuarie preţul mediu al benzinei era, în Europa, de 1,374 euro pe litru, două săptămâni mai târziu acesta ajunsese la 1,379 euro pe litru, deci scumpirea a fost de doar 0,3%. La motorină, preţul mediu din cele 28 de state europene a crescut de la 1,259 euro la 1,283 euro pe litru, rezultând deci o scumpire medie de 1,9% în aceeaşi perioadă.

Citeşte şi:

Petrolul s-a scumpit cu peste 50% în ultimele şase luni. Preţurile carburanţilor au crescut şi ele, alimentate şi de taxele mai mari

Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei, care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 15 ianuarie, taxele reprezintă, la noi, 53% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.

Cotaţiile internaţionale ţin cont de evoluţia preţului ţiţeiului, iar acesta a ajuns, în această săptămână la 70 de dolari barilul, un nivel maxim al ultimilor trei ani, iar unii analişti consideră că nu este exclus ca preţul să ajungă la 80 de dolari pe baril.

În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *