Carburanții auto s-au scumpit din nou azi, și benzina și motorina, mai mult decât de obicei, după precedenta scumpire care a avut loc chiar ieri. Cinci runde de scumpiri de la începutul lunii iunie.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 8 iunie, un preț al benzinei standard de 8,49 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9,08 lei/litrul.
Așadar, Petrom a majorat azi și prețul benzinei și cel al motorinei cu nouă bani pe litru, o scumpire mai mare față de cei patru bani pe litru cu care ne obișnuise. Precedenta scumpire a avut loc
După cum se vede, după scumpirea de azi, și la Petrom prețul motorinei a sărit deja semnificativ pragul de 9 lei pe litru.
Precedenta majorare de preț a avut loc chiar ieri, 7 iunie, când prețurile au crescut cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină. Anterioara a fost duminică, când a crescut cu cinci bani pe litru prețul benzinei și cu patru bani pe litru prețul motorinei. Cu două zile înainte Petrom crescuse prețurile tot cu patru bani pe litru, atât la benzină cât și la la motorină. Iar precedenta scumpire fusese cu o zi în urmă, pe 1 iunie, tot patru bani pe litru, la motorină.
Așadar, de la începutul lunii iunie, prețurile au crescut în cinci rânduri.
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta. La finalul lunii aprilie, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în nici cinci săptămâni prețurile au crescut cu 86 de bani pe litru pentru benzină și 58 de bani pe litru pentru motorină.
Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia pentru rafinăria de la Brazi, de mai multă vreme.
Ieri, cotațiile Platt’s Med pentru benzină au ajuns la 1.406 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.343 dolari pe tonă. Pe 24 mai, deci cu două săptămâni în urmă, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.
România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.
Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri. Șefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anuluiAcordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat pe apă, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.
Potrivit acordului, rafinăria Petromidia, care este alimentată cu țiței kazah pe mare dintr-un port rusesc nu va fi afectată dar, din data de 5 decembrie, rafinăria Petrotel-Lukoil de la Ploiești nu va mai putea rafina țiței provenit din Rusia.
Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.