Scumpire abruptă a prețului spot al energiei electrice la București – prețul a sărit de 120 de euro/MWh

Prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare de azi, 3 decembrie, este de 83 de euro/MWh, cu 11% peste cel din ziua anterioară. Însă pe unele intervale orare prețul as depășit cu mult 100 de euro

Prețul spot valabil pentru ziua de azi este, în medie de 83,16 euro/MWh, pe piața de la București, dar în intervalele orare 9 și 17 prețul a fost/va fi circa 123 de euro/MWh. Prețul mediu de la noi este identic cu cel din Ungaria, singura piață dintre cele cu care Româbia este cuplată și cu care graniță fizică. Este adevărat că prețul este mare și pe celelalte piețe. În Cehia și Slovacia prețul mediu este de 75 de euro/MWh, în creștere și el cu circa 7,5 % față de ziua precedentă.

Dincolo de situația regională, putem observa în România indisponibilitatea mai multor grupuri energetice de mare putere, fie din cauza avariilor, fie a opririlor planificate. Astfel, azi, potrivit datelor ENTSO-E, asociația europeană a operatorilor de transport și sistem, trei grupuri mari termo din România au avarii, unul la termocentrala Mintia, unul la CET Craiova și unul la termocentrala Turceni. De asemenea, unul dintre celei trei grupuri de 170 MW al hidrocentralei Lotru este oprit planificat astăzi, la fel și un grup de la Porțile de Fier. Acestea se adaugă unor unități termo oprite planificat de mai multă vreme în aceassă perioadă, la Ișalnița, la Rovinari sau la CET București Sud.

La ora redactării acestui text (13.00), România importa electricitate la o putere de circa 1.080 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *