Scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi ușor motorina, prețul benzinei fiind menținut. Este prima scumpire după cele două ieftiniri consecutive care au mai atenuat din efectul creșterii accizei de la 1 ianuarie.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 18 ianuarie 2024 un preț al benzinei standard de 6,64  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,14 lei/litrul.

Așadar, față de ziua precedentă, Petrom, liderul pieței, a scumpit motorina cu patru bani pe litru și a menținut prețul benzinei.

Este prma scumpire a carburanților din ultima vreme, după două ieftiniri operate în această lună, prețurile scăzând în total cu 12 bani pe litru la ambii carburanți, o ieftinire care a atenuat semnificativ din efectul majorării prețurilor de la 1 ianuarie, generată de creșterea accizei impusă de Guvern.

Amintim că, la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza. Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Petrom a vândut în benzinăriile Petrom și OMV din România, Moldova, Bulgaria și Serbia 2,3 milioane de tone de carburanți în primele nouă luni ale anului 2023, în creștere cu 1% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Evoluția prețurilor finale la carburanți este dictată, alături de taxe, de cotațiile internaționale ale carburanților, determinate și ele de evoluția prețului petrolului, dar și de condițiile locale. Azi, cotațiile petrolului Brent se situau la aproximativ 78,13 dolari pe baril, în ușoară creștere pe fondul situației complicate din Marea Roșie, iar zona noastră a fost afectată și de o oprire pentru două zile a terninalului marin de la Novorosiisk, din Estul Mării Negre, acolo unde ajunge marea conductă caspică, ca urmare a vremii proaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *