Scumpire a carburanților, azi. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de disrtibuție a carburanților a scumpit azi doar benzina, după ce acum două zile ieftinise motorina. Diferența de preț dintre cei doi carburanți se tot reduce.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 27 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,66 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,12 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu patru bani pe litu, menținând prețul motorinei.

Scumpirea benzinei vine după ce, acum două zile, Petrom a ieftinit motorina cu patru bani pe litru, menținând prețul benzinei. Cu două zile înainte, compania scumpise benzina cu cinci bani pe litru, menținând prețul motorinei. Scumpirea de atunci a fost prima după mai bine de două săptămâni și jumătate în care prețurile au tot scăzut la Petrom.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți a ajuns acum la doar 46 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 75 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 69 de dolari, ambele fiind în ușoară creștere.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,35 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al doilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,47 euro, suntem tot a doua cea mai ieftină piață, după Bulgaria, și la același nivel cu Polonia. Datele sunt valabile pentru 20 martie, fiind ultimele disponibile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *