Școala Liliești din Băicoi, a doua unitate renovată la standarde nZEB prin programul “România Eficientă”. Ce spun beneficiarii investiței (VIDEO) 

Școala Gimnazială Liliești Băicoi este a doua unitate de învățământ renovată prin programul “România Eficientă”, un amplu program privat, la nivel național, de eficiență energetică, după Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu din Ploiești. Ce au spus beneficiarii investiției, la inaugurare.

„Am primit cu mare bucurie vestea că școala noastră va fi inclusă în programul România Eficientă. De-a lungul lunilor în care s-au desfășurat lucrări la școală, cu toții am urmărit cu interes schimbările vizibile care se observau la clădirea noastră, de la elevi, la părinți, la membrii comunității locale. Copiii, elevii noștri, au constatat cu bucurie că școala lor prinde culoare, că prinde o nouă viață. Însă adevăratele beneficii ale programului România Eficientă le vor descoperi abia acum, la întoarcerea lor în sălile de clasă. Vor beneficia de un mediu optim de învățare, vor beneficia de confort, de siguranță, datorită lucrărilor care s-au derulat în ultima perioadă la noi la școală și datorită dotărilor cu echipamente de înaltă clasă”, a declarat Elvira Cazan, Directorul General al Școlii Gimnaziale „Liliești” Băicoi.

Marius Constantin, primarul orașului Băicoi, a vorbit și el la inaugurarea investiției și a  felicitat echipa

„Suntem mândri de ce s-a realizat aici, suntem mândri că facem parte din programul România Eficientă. Cu ajutorul acestui proiect, autoritatea locală se bucură că nu va mai plăti facturi și va scuti bani, dar cea mai mare bucurie o au copiii, părinții și bunicii, pentru că începând de astăzi și copiii arondați la această școală vor învăța într-un cadru civilizat”, a spus primarul.

„O școală așa de nouă poate să participe foarte tare la reducerea abandonului școlar, în momentul în care copiii vin într-o structură de învățământ plăcută, vin la școală cu drag, nu numai datorită profesorilor sau că îi trimite mama la școală, ci pentru că le place locul în care învață. Mulțumesc că ați ales județul Prahova ca primul pentru țară, vrem să fim un exemplu pentru toți ceilalți și, de ce nu, parteneriatul pe care îl avem aici să fie model pentru celelalte structuri administrative din țară”, a spus și Anna Maria Vasile, Administrator Public în cadrul Consiliului Județean Prahova.

Lucrările de reabilitare a școlii la standard nZEB (consum de energie aproape zero)  au costat 1,6 milioane de euro și au durat mai bine de un an. Lucrările au inclus: izolarea termică a fațadei, acoperișului și refacerea hidroizolației, înlocuirea tâmplăriei cu una performantă cu geam tripan low-e; instalarea de parasolare din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite; modernizarea instalațiilor de încălzire interioară (conducte și radiatoare); montarea unor echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură; refacerea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat ultramodern tip LED; izolarea termică a subsolului.

Mai departe, și câteva materiale video în care vorbesc elevii și profesorii

Citește și:

VIDEO Școala Liliești din Băicoi, renovată la standarde nZEB prin programul “România Eficientă”. Cum arăta înainte și cum arată acum

Investițiile derulate de România Eficientă vor continua cu alte două unități de învățământ, din localitățile Ovidiu (jud. Constanța) și Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinți). Acestea vor fi reabilitate și modernizate pentru a fi aduse la cerințe nZEB, printr-o nouă etapă a programului România Eficientă, în valoare de 4 milioane de euro, susținut de OMV Petrom.

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării.

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *