Schimbări în politica de remunerare a administratorilor Electrica. Sumele încasate ar putea crește

Electrica SA, societatea-mamă a unuia dintre cele mai mari grupuri de distribuție și furnizare a energiei electrice, supune atenției acționarilor o nouă politică de remunerare a administratorilot societății. Sumele pe care aceștia le încasează într-un an pot crește.

Idemnizația fixă și rămână la nivelul actual, adică  4.985 de euro brut pentru președintele CA, respectiv 3.630 EUR brut, pentru membrii CA. Apar însă modificări la remunerația variabilă, adică cea care se acordă în funcție de participarea la ședințele Consiliului de Administrație și a comitetelor consultative.

“Indemnizația de participare la ședințele CA și ale comitetelor consultative, diferențiată pentru membrii CA/comitetelor și pentru președinții comitetelor, respectiv 1.200 EUR brut, pentru membrii CA/comitetelor, si 1.445 EUR brut, pentru președinții comitetelor. Numărul anual de ședințe pentru care urmează a fi acordată indemnizația este limitat la 20, în cazul CA, și la 12 ședințe, pentru fiecare comitet în parte”, arată Electrica.

Sumele în valoarea absolută nu cresc, dar crește numărul maxim de astfel de ședințe la care este remunerată prezența, de la 12 acum la 20 într-un an, pentru ședințele CA, și de la 6 acum la 12 ședințe într-un an pentru fiecare comitet.

Compania menține prevederea că se pot organiza oricâte astfel de ședințe suplimentare într-un an, dar doar o singură astfel de ședință suplimentară poate fi remunerată, pentru fiecare comitet.

Tot ca o modificare față de situația actuală, crește valoarea asigurată pentri asigurările de răspundere profesioanlă tip „ Directors&Officers liability” (D&O), încheiate de companie pentru administratori. Astfel, limita de despăgubire crește de la 40 la 100 de milioane de euro, agregat, și va acoperi și o perioadă de cel mult cinci ani de la data încetării mandatului, pentru evenimente survenite ca urmare a activității desfășurate de administratori, pe perioada mandatului acestora.

Consiliul de Supraveghere al Electrica este compus din șapte membri: Iulian Bosoancă (președinte) și Gicu Iorga, Ion Petrescu, Adrian Lotrean, Dragoș Neacșu, George Cristodorescu și Radu Florescu – membri.

La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2022, este în valoare de 558,8 milioane RON, comparativ cu o pierdere de 552,9 milioane RON în anul 2021, arată grupul într-un comunicat de presă. În realitate însă, compania a trecut la venituri circa 950 de milioane de lei, bani pe care de fapt nu i-a încasat, pentru că nu a avut voie să crească tarifele anul trecut deși ar fi trebuit, și care vor fi recuperați, pe lege, în următorii cinci ani.

Electrica este o societate privată, dar statul a rămas cel mai mare acționar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *