Schimbare importantă pentru cei care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă. Racordarea devine mai simplă şi mai ieftină

Persoanele fizice care doresc să își amplaseze acasă panouri fotovoltaice și să devină prosumatori, adică să vândă în rețea surplusul de energie electrică pe care îl generează, primesc o veste bună de la reglementator: o parte din procedură se simplifică și se ieftinește.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un Ordin, aflat încă la nivel de proiect, prin care o parte din procesul de racordare al viitorilor prosumatori va deveni mai simplă și mai ieftină. Concret, pentru instalațiile de puteri mici, ANRE a impus obligativitatea ca racordarea să se realizeze pe baza unei fișe de soluție, și nu a unui studiu de soluție.

“Regulamentul privind stabilirea soluţiilor de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 519 din 13 iulie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 12, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g) cu următorul cuprins:

„g) locurile de producere sau locurile de consum şi de producere având puterea maximă simultană absorbită/evacuată mai mică de 30 kVA”, scrie în Ordinul ANRE.

Articolul respectiv, din vechiul Ordin din 2015 stabilește condițiile în care, la racordare, distribuitorul de electricitate solicită fișa de soluție. După cum se vede, acum se va solicita fișa de soluția pentru instalațiile mici, ale prosumatorilor.

Subsecvent, proiectul de ordin elimină din situațiile în care distribuitorul cere studiu de soluție pentru racordare pe cea în care este vorba despre instalația de mai sus.

Așadar, pentru acest tip de instalație, cu o putere maximă de 30 kVA, distribuitorul nu mai poate cere studiul de soluție la racordare.

De ce este atât de important

Acum câteva săptămâni, organizaţia PATRES atrăgea atenţia asupra unei probleme care apare la obţinerea avizului tehnic de racordare (ATR), pe care viitorul prosumator trebuie să îl obţină de la firma de distribuţie.

Asta pentru că pot fi două variante de obținere a Avizului Tehnic de Racordare (ATR): ATR se obţine fie pe baza unei fişe de soluţie, un document simplu, relativ standardizat şi ieftin (de ordinul a câteva sute de lei) fie pe baza unui studiu de soluţie, care trebuie elaborat în Comitetul Tehnico Economic al distribuitorului, prin care se specifică soluţia de racordare a prosumatorului, care este destul de cronofag şi, mai ales, scump. Au existat situaţii în care, deşi este vorba despre mici consumatori casnici care vor să îşi pună panouri, distribuitorii au decis că e nevoie de studiu de soluţie, personalizat, şi nu de acea fişă de soluţie, deşi, practic, tot ce apare în plus este o protecţie la instalaţia electrică, contorul inteligent şi invertorul.

Această situație a fost adusă în atenția factorilor de decizie de către PATRES, patronatul “regenerabililor”, care a solicitat și o soluție în acest sens.

“Propunem ca pentru prosumatorii PF dar şi PJ cu Pi (putere instalată n.red.)<10 kW, soluţia de racordare să fie stabilită strict prin intermediul unei fişe de soluţie, fără necesitatea elaborarii unui studiu de soluţie care poate costa până la 4000 RON + 750 RON taxa de avizare CTE, costuri care distrug fezabilitatea economică a unui sistem mic”, arată PATRES într-o adresă care a fost transmisă atât ANRE, cât şi Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Ce mai trebuie modificat

Nu este singurul lucru pe care ANRE trebui să îl modifice referitor la prosumatori. Recent, pe rețelele sociale, au apărut informații despre faptul că, la unul dintre distribuitori, s-a ajuns la un preț de 6.500 de lei pentru racordarea unui prosumator. Asta pentru că a solicitat o instalație mai complexă, cu siguranțe de insularizare a locului de producție/consum, din motive de protecție. Nu toți distribuitorii cer acest lucru, fiind considerate suficiente siguranțele de acest fel ale invertorului, dacă acesta, evident, le are din fabricație. Voci din industrie spun că reglementatorul va interveni și în aceste cazuri pentru uniformizarea soluției, cel mai probabil în favoarea ultimei situații.

 

 

 

8 Comments

    1. La anul , daca vor fi bani. Ca anul asta bugetul e pe minus. Nemtii au de cel putin 5-10 ani asa ceva, la noi nu au fost gasite solutiii, au tot analizat

  1. Dar cu prostia de contoare care masoara productia ,consumul si cea de decontare cand se renunta in alte tari este un singur contor de decontare cu distribuitorul si diferentele se soldeaza la sfarsit de an!!!

  2. Problema nu este cînd va începe cu cu cît vor căpăta energia produsă , deocamdată nu merita raportul este de 4 /1 la 4kw injectați compensează 1ar trebui sa fie cel puțin 1/1 pentru că este energie verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *