Ministerul Energiei are în lucru o modificare legislativă prin care datele din invertoarele prosumatorilor să poată să fie accesate în timp real de firmele de distribuție, scopul fiind ca rețeaua să nu îi mai deconecteze atunci când se injectează energie în exces și să poată fi totuși folosită cât mai multă energie din surse regenerabile. Prosumatorii ar urma să fie încurajați de distribuitori să ofere acces la date, dar deocamdată nu este clar cum.
“Lucrăm la modificarea legii 123 și vrem să dăm posibilitatea prosumatorilor ca, în parteneriat, împreună cu operatorii de distribuție, să poată să monitorizeze mai bine parametrii din invertoare, desigur cu acceptul și cu forme de stimulare a prosumatorilor”.
Declarația a fost făcută de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la o conferință organizată de publicația Focus Energetic. Am cerut mai multe detalii oficialul de la Energie, ulterior acestei declarații
“Trebuie să vedem exact care este producția din surse regeerabile la nivelul intern al prosumatorului, pentru că acum măsurăm doar la punctul de delimitare din rețea și vrem să știm exact câtă energie regenerabilă producem în România și câtă consumăm până ce surplusul este injectat în rețea, pentru că această energie regenerabilă va intra în cota României. Iarăși foarte important este ca distribuitorii, în comun agreement cu prosumatorii, să aibă posibilitatea să vadă parametrii tehnici ai rețelei, din invertoare, și în funcție de acest aspect să poată să regleze prin digitalizare, în mod dinamic, în viitor, rețeaua.
Acest lucru înseamnă doar o transmitere a unor informații pe care invertorul le are, care să fie folosite, pentru că ele stau în acest moment nefolosite”, a spus Drăgan.
L-am întrebat pe secretarul de stat, ca prosumator, ce interes aș avea eu în chestiune? “Mă obligați sau mă stimulați?”
“E vorba despre stimulat, așa ne și gândim și așa cred că e cea mai corectă abordare, să fie din partea distribuitorului o stimulare pentru prosumator. Este foarte important (pentru distribuitor – n.red.)pentru că, cu cât va avea acces la cât mai multe date dintr-o zonă de distribuție, va fi în măsură să știe exact variațiile și investițiile pe care trebuie să și le facă în punctul de transformare în viitor, pentru a se putea injecta cât mai multă energie în rețea în anumite momente.
Pentru că, în momentul de față, din câte cunosc eu, dacă există un surplus de tensiune, îi scot pe toți prosumatorii din acel punct de transformare. În cazul în care ar avea, împreună cu prosumatorii din zonă, acces la date, el (distribuitorul – n.red.) ar putea să reducă, pentru ca o parte din energie să nu se piardă.
Vrem ca în viitor acest lucru (deconectarea prosumatorilor – n.red.) se se întâmple cât mai rar, și cât mai multă energie care este disponibilă la un moment dat să fie injectată în rețea. Dar asta doar printr-un transfer dinamic al datelor poate fi realizat” e explicat Drăgan.
“Va fi și în beneficiul prosumatorului, în sensul în care perioadele de întrerupere a injecției în rețea, cauzate de aspecte tehnice vor fi reduse semificativ. Distribuția rămâne să se gândească la ce incentive-uri trebuie să acorde, dar ar trebui să facă asta. Va fi în beneficiul ambelor părți”, a spus Drăgan întrebat fiind cum ar putea fi prosumatorii incurajați să permită transferul de date către rețea
Capacitatea instalată la nivelul prosumatorilor este acum de circa 1,7 GW și este în continuă creștere.
Aparent sună bine, însă având în vedere bătaia de joc la adresa prosumatorilor din ultima vreme, ce facem în cazul în care distribuitorul va folosi datele respective să limiteze producția și nu să o încurajeze?
Distribuitorul are deja partea care îi trebuie din datele respective măsurate de contorul de decontare, de ce vrea și producția? De ce trebuie să intre cu picioarele în instalația prosumatorului să vadă el că eu produc acum 12kW și consum 5kW? Ce legătură au acest tip de informații cu activitatea de distribuție atât timp cât deja contorul lui vede că injectez 7kW?
Sunt multe întrebări și cel puțin atât timp cât decizia cu privire la ce informații primește distribuitorul nu este la mine, prosumator, eu unul zic pas oricărei inițiative de acest fel.
Adică pe românește marș la plimbare tovarăși și jos labele de pe investițiile noastre.
Legal astăzi nimeni nu poate accesa datele individuale ale unui consumator/prosumator casnic și ar fi bine să nu deschidem o ușă ce nu mai poate fi închisă doar pentru că aparent tăvarășii din minister au o curiozitate nejustrificată în nici un fel tehnic.
În schimb furnizorul ar trebui să aibe acces la datele agregate, nu individuale, direct de la producătorul echipamentelor pe baza codului instalației. Și cam toți producătorii importanți de echipamente (Victron, Fronius, Huawei, etc.) au capabilitatea asta iar ca prosumator evident că am semnificativ mai multă încredere în vendori comparativ cu distribuitori.
Ce credeți ca se intampla intr-o zona unde numarul de prosumatori este mare și câțiva dintre acestia ridica tensiunea în retea peste valorile nominale ? Ei produc restul nu.. dacă OD reglează unitar invertoarele toți pot sa producă % egal plus protejarea la supratensiuni a celorlalți consumatori.
Cazul la care faceți referire este ILEGAL iar distribuitorul are la dispoziție și astăzi suficiente metode și tehnice și elegale pentru a depista și scoate din rețea acele locuri de consum unde prosumatorul este inconștient.
„Dacă OD reglează invertoarele” NU MAI PRODUCE NIMENI SĂ FIE CÂT SE POATE DE CLAR. Cazul cel mai celebru este California unde au căzut în fix aceeași capcană.
Foarte corect Marius !
Eu l as fi intrebat la care lege 123 face referire ? Cumva la cea de care si a batut joc aNRE ul ?
Sa vina apoi aNRE ul sa o faca cum le convine distribuitorilor ?
Mai bine nu.
Foarte bine punctat, sincer nici eu nu înțeleg cum îl ajută pe distribuitor să și îmbunătățească rețeaua ceva ce nu intră în rețeaua lui.
Singura chestie pe care o presupun eu este că vor să știe exact cât consumăm fiecare. Acum să definim și acest interes. In România orice venit trebuie impozitat. Astfel vor sti cantitatea produsa si autoconsumata, vor sti pretul din contract si vor asimila acea suma unui venit. Nu vom avea o taxă pe soare dar vom avea un impozit pe venitul rezultat ca urmare a producerii de energie.
Asta este un aspect, al doilea îl reprezintă atingerea țintelor asumate de România privind decarbonizarea. Altfel spus indivizii aștia vor să se laude că România este verde cu energia produsă de noi prin investițiile noastre care nu au nici un fel de legătură cu România și nu sunt finanțate sau susținute de stat.
Și nu ar fi asta o problemă, pentru că datele respective pot fi foarte simplu agregate și extrase de producătorul echipamentelor fără costuri suplimentare pentru prosumator și mai ales fără acces nepermis în instalație.
Individualizarea acestor date în schimb nu poate folosi decât pentru taxare. Adică jigodiile de la Partidul Sărăciei și Distrugerii vor o altfel de taxă pe soare, că tot se apropie alegerile și mulți cad în capcana candidaților mulți care fură voturi astfel încât în turul doi să ajungă PSD și PNL adică putem să ne mutăm deja.
Vor sa ne taxeze la ce produc instalatiile si nu mai stiu cum sa ne insele sa aiba acces la datele noastre private. Nici daca ar fi ceva montat pe banii lor pe proprietatea mea nu le-as permite sa-mi violeze intimitatea. Daca sistemul este montat pe banii lor, atunci sa-mi plateasca chirie ca-mi folosesc proprietatea daca vor taxa pe soare. Prosteala pe fata care prinde la cei fara studii tehnice. Unde exista asa ceva in lume?. Nu vom scapa de cei care gandesc impotriva populatiei niciodata. Nici cu forcepsul nu le scoti ideologia comunista din creier. Am cativa prieteni care au in curte si pe casa adevarate parcuri fotovoltaice cu baterii de 50-100KW care nici nu vor sa auda de prosumatorie. Oare de ce?
Există astfel de abordări comuniste în multe locuri, cel mai celebru este California unde acum câțiva ani prosumatorii au cedat controlul echipamentelor către OD. În secunda doi OD oprea exhipamentele dimineață pe motiv că are surplus de energiei și prosumatorii nu mai produceau nici măcar pentru consumul propriu.
Ca principiu sub nici o formă nu trebuie permis accesul în instalație nici măcar pentru a colecta date cu atât mai puțin pentru control. Cine vrea date să le obțină agregat nu individual de la producătorul echipamentelor și evident în baza unor contracte și prin plata costutilor de procesare.
Eu ca prosumator de doi ani îmi vin facturi de consum energie dar ce intră în sistemul național nimic.La ora actuală am in rețea un plus de 2600Kw.
Eu am surplus de 15000 kw și aștept o factura de doi ani și jumătate.
Eu am 3.500kw dat în sistem. Acum o săptămână am primit 27 facturi unele cu energia consumată din retea și altele cu sume pe minus cu ce am dat în rețea.
Daca vor sa ne lase sa producem cu adevarat % din potentialul instalatiei fotovoltaice care o detinem o poate face si acum fara sa aiva acces la inverto! E foarte simplu sa scada tensiunea pe retea cind produc instalatiile fotovoltaice ,sa permita injectarea in retea la maxim ! Am facut un experiment am oprit instalatia fotovoltaica si am masurat tensiune pe retea 249 -250 V unde sa mai injectezi ca ain loc de 6kw iti ia doar 2 cu pacat 3!am inverto de 6k si panori 9kw!