Producătorii de energie fotovoltaică ar putea să primească de la anul doar patru certificate verzi în loc de şase, câte se acordă în prezent, pentru că sunt mult prea rentabili faţă de restul pieţei.
Schema de sprijin pentru producătorii de energie în centrale fotovoltaice va fi redusă de anul viitor, scrie economica.net. Astfel, un producător nu va mai beneficia de şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem ci de mai puţine, însă numărul lor nu a fost precizat de Zoltan Nagy, director al Departamnentului de Reglementare în domeniul Eficienţei Energetice din cadrul ANRE, instituţia care monitorizează rentabilitatea producătorilor de energie regenerabilă.
În actuala schemă de sprijin producătorii de energie fotovoltaică sunt prea rentabili, termenul tehnic folosit de ANRE fiind supracompensare. Pentru că preţul echipamentelor s-a ieftinit considerabil în ultimii doi ani iar numărul de certificate verzi primite a crescut, rentabilitatea unei centrale fotovoltaice a ajuns aproape de 25% astfel producătorul îşi recuperează investiţia în doar patru ani. Prin lege, gradul anual de rentabilitate al unei centrale producătoare de energie din resurse regenerabile trebuie să fie între 10,6% şi 11,8%.
„Trebuie să emitem un raport până la 1 iunie în care să precizăm dacă există supracompensare ori nu. Din datele de până acum considerăm că se impune diminuarea schemei de sprijin pentru producătorii de energie în sistem fotovoltaic începând cu 1 ianuarie 2013”, spune Nagy. Acesta a refuzat să dezvăluie câte certificate ar putea fi tăiate însă surse din industrie afirmă că ANRE va evidenţia în raportul trimis Guvernului că ar trebui renunţat la unul sau două certificate.
Citeşte mai mult pe economica.net
Doresc sa va intreb in cadrul unui proiect pentru un parc foltaic in judetul Valcea, care ar fi actele nesesare realizarii acestuia.
Va multumesc anticipat.
Marinela