În lipsa unei exprimări explicite din Ordonanţa care reglementează unele măsuri fiscale anunţată de Ministrul Finanţelor, unii actori din piaţa de energie spun că se poate interpreta că şi cei doi producători de gaze ai României, Petrom şi Romgaz, vor fi obligate să plătească taxa de 3% pe cifra de afaceri. Sumele depăşesc jumătate de miliard de lei.
Ordonanţa impune companiilor din sectorul energiei electrice şi termice care au licenţă de la ANRE să plătească o taxă de 3% din cifra de afaceri pe anul trecut.”Contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceștia”.
După cum au sesizat membrii Consiliului Director al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică, strict pe baza interpretării textului Ordonanţei, taxa se va aplica la întreaga cifră de afaceri a companiei, nu doar pentru activitatea din energie, iar multe dintre companii au şi alte activităţi.
Dacă această interpretare este cea corectă, taxa va fi plătită şi de cei doi producători de gaze, Petrom şi Romgaz, la nivelul întregii cifre de afaceri, pentru că ambele companii deţin şi operează două centrale termoelectrice pe gaze, una la Brazi şi alta la Iernut.
În această eventualitate, sumele plătite de cele două companii vor fi substanţiale. Taxa trebuie plătită anul viitor în martie, şi încă nu ştim rezultatele finale ale anului 2018, dar o privire asupra a ce s-a întâmplat în 2017 este elocventă. În 2017, OMV Petrom SA a avut o cifră de afaceri de 14,7 miliarde de lei, iar Romgaz SA 4,6 miliarde de lei. Aşadar. Petrom ar plăti o taxă de cel puţin 441 de milioane de lei, iar Romgaz de cel puţin 138 de milioane de lei la afacerile din 2017, în condiţiile în care 2018 pare a fi un an mai bun decât anul precedent, deci sumele ar putea fi şi mai mari.
Asta în contextul în care ambele companii sunt afectate puternic de o altă prevedere din avceeaşi Ordonanţă, cea care le impune ca, timp de trei ani, să vândă pe piaţa locală gazele la preţ plafonat de stat.
Citeşte şi:
Producţia de gaze a României se va opri, dacă intenţiile Guvernului şi Parlamentului devin lege. Producătorii pierd 15 lei la fiecare MWh de gaz extras din ţară
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi seară că, timp de trei ani, preţul la gaze pe care îl pot practica Petrom şi Romgaz nu poaste depăşi 68 de lei/MWh, la vânzarea către toţi clienţii din România, casnici sau industriali.
„Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”, a spus Teodorovici. Ulterior, a apărut şi proiectul Ordonanţei, în care scrie ce a anunţat Teodorovici.
Preţul este mult mai mic decât cele la care se fac tranzacţiile pe piaţa de gaze găzduită de Bursa Română de Mărfuri, circa 90 de lei/MWh în noiembrie şi la puţin peste jumătate din preţul de la hub-ul de la Baumgarten, 120 de lei, preţ tot pentru luna noiembrie.