Scandalul Neacşu-ANRE bubuie în curtea PSD: Iulian Iancu cere Parlamentului să nu-l numească, pentru că a fost condamnat penal. UPDATED

Deputatul PSD Iulian Iancu a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, colegul său de partid, în care explică de ce numirea lui Marian Neacşu în funcţie de vicepreşedinte al ANRE este ilegală şi aduce prejudicii de imagine Camerei Deputaţilor, partidului şi chiar lui Neacşu.

UPDATED: Parlamentul a aprobat numirea lui Neacşu în postul de vicepreşedinte al ANRE, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, care nu a participat la şedinţa comisiilor parlamentare reunite în urma căruia Marian Neacşu a fost desemnat viceperşedinte al ANRE, explică de ce a luat această decizie şi de ce numirea lui Neacşu nu trebuie să treacă de votul final al Parlamentului.

Iancu este una dintre cele mai autorizate voci din Parlamentul României în ceea ce priveşte legislaţia în materie de energie, la care de altfel a contribuit şi el, pentru că pe la Comisie pe care o prezidează trec toate proiectele de acte normative cu impact asupra sectorului.

Iancu invocă, în scrisoare, două motive: condamnarea penală a lui Marian Neacşu şi rapiditatea cu care el a trecut prin procedurile parlamentare de numire.

“Procedura de selecţie şi numire decisă de Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost în regim de urgenţă, repectiv sesizare a a fost primită la Comisia pentru Industrii şi Servicii a Cemerei Deputaţilor pe data de 24 iunie 2019 ora 17:00 iar Comisiile desemnate la Senat au primit sesizarea pe data de 25 iunie 2019 ora 11:00, şi se impunea ca pe data de 25 iunie să se facă depunerea candidaturilor şi selecţia candidaţilor iar pe 26 iunie înscrierea raporturlui comun pe ordinea de zi a şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Această procedură încalcă regimul de transparenţă decizională şi dreptul constituţional al cetăţenilor de a candida pentru o funcţie publică, drept pentru care procedura a şi fost contestată”, scrie Iancu.

“În consecinţă cea mai mare vulnerabilitate, în cazul în care domnul Marian Neacşu este numit de Parlament, Parlamentul trebuie să îi retragă imediat numirea în funcţie deoarece în conformitate cu art. 4 alin (14) pct. 2 din OUG nr 33/2007, “Calitatea de membru al Comitetului de reglementare încetează în cazul în care “împotriva acestuia a fost pronunţată o condamnare penală cu pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă” coroborat cu cele expuse mai sus (…), respective condamnarea penală la 6 luni de închisoare”, mai scrie Iancu.

Puteţi citi scrisoarea lui Iulian Iancu aici:Adresă Iulian Iancu

Amitim că, în 26 iunie, Marian Neacșu, un specialist în furaje și nutriția animalelor, fost secretar general al PSD, în prezent membru al partidului PRO România condus de fostul premier Victor Ponta, a fost numit de comisiile parlamentare în funcția de vicepreședinte al ANRE. Neacșu nu a fost prezent la o audiere nici măcar formală, iar alegerea lui s-a făcut cu sprijinul larg al PSD.

Detalii puteţi citi în acest text:

Numire controversată la ANRE: Un om fără experienţă în domeniu, de la partidul PRO România, numit vicepreşedinte, fără să fi fost măcar audiat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *