Scădere istorică a cererii de petrol în 2020

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat marţi că se aşteaptă pentru acest an la cea mai mare scădere a cererii de petrol din istorie, dar că există semne că piaţa ar putea ajunge la o anumită stabilitate în lunile următoare, transmite CNBC, citată de agenția News.ro.

Preţul petrolului Brent a urcat  marţi cu peste 2%, la 40,53 dolari pe baril, în timp ce petrolul american WTI a avansat cu 1,8%, la 37,81 dolari pe baril. În acest an, preţurile petrolului au scăzut însă cu 40%, în urma restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, care au dus la prăbuşirea cererii.

Potrivit AIE, cererea de petrol din trimestrul al doilea, perioadă în care a avut loc cel mai mare impact al restricţiilor, a fost cu 17,8 milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea cererii a fost fără precedent, dar uşor sub aşteptările AIE.

Organizaţia cu sediul în Paris a estimat marţi că cererea de petrol va scădea în 2020 cu 8,1 milioane de barili pe zi, urmând să crească cu 5,7 milioane de barili pe zi în 2021.

Scăderea cererii de petrol anticipată pentru 2020 va fi cea mai mare din istorie, potrivit AIE, în timp ce creşterea din 2021 ar fi cea mai mare consemnată vreodată într-un singur an.

Pentru 2020, cererea de petrol ar urma să fie de 91,7 milioane de barili pe zi, cu aproape 500.000 de barili mai ridicată comparativ cu estimarea publicată de agenţie în luna mai, datorită livrărilor peste aşteptări care au avut loc în perioada restricţiilor.

OPEC şi aliaţii săi, între care şi Rusia, cunoscuţi sub denumirea de OPEC+, au convenit la începutul acestei luni să extindă reducerile record ale producţiei de petrol, de 9,7 milioane de barili pe zi, până la sfârşitul lunii iulie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *