Scădere accentuată a prețului spot al energiei electrice în România, în ianuarie. E la jumătate față de luna precedentă

Prețul spot al energiei electrice a scăzut semnificativ în prima lună din 2023, pe fondul unei producții mari, impulsionată mai ales de hidrocentrale, și al unui consum în scădere. 

Prețul mediu ponderat al Pieței pentru Ziua Următoare a fost, în luna ianuarie, de 692 de lei/MWh, conform unui anunț al OPCOM, operatorul pieței de energie de la București. Nivelul este mult mai mic decât cel din luna precedentă și mai mic chiar și decât cel din urmă cu un an. Astfel, în decembrie 2022 prețul mediu ponderat a fost de 1.303 lei/MWh (scădere de aproape 47%), iar acum un an în ianuarie 2022, prețul era de 949 de lei/MWh (scădere de 27%).

Această scădere de preț a intervenit pe fondul unei producții de energie electrică în creștere în luna ianuarie, generată atât de un aport semnificativ al eolienelor cât mai ales de o creștere a producției de energie electrică în hidrocentrale, mai ales în ultima parte a lunii – au fost momente în care producția națională s-a apropiat de pragul de 10.000 MW putere orară – 9.800 MW în seara zilei de 27 ianuarie.  Pe de altă parte, consumul de energie electrică este în scădere puternică, cu un vârf care se menține la maximum 8.000 MW, conum sub cel de acum un an în toate zilele lunii, potrivit datelor observate de noi.

În aceste condiții, dar și pe fondul disponibilității depline a centralei nuclare și a unei producții mari a centralelor pe gaze (uneori și la peste 1.800 MW) , România a fost în mare parte a lunii ianuarie exportator net de energie electrică și a tras în jos și prețul zonei. În unele intervale de gol, spre exemplu în diminețile zilelor de 22 și 27 ianuarie, exporturile s-au apropiat de limitele capacităților de interconexiune, și au fost atunci aproape 2.900 MW orari.

Piața spot este una destul de lichidă în România – spre exemplu, în luna decembrie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat 46 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,7 TWh de energie electrică, în scădere totuți față de procentul din luna precedentă – 51%.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *