Saudiții de la Arkad Engineering vor construi extensia gazoductului rusesc TurkStream în Bulgaria. Conducta va avea 450 km și va lega Turcia de Serbia

Un consorţiu condus de Arkad Engineering din Arabia Saudită a câştigat licitaţia pentru construcţia unui gazoduct care să transporte gaze naturale ruseşti de-a lungul teritoriului Bulgariei, a anunţat miercuri compania de stat Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Grupul, care include şi o societate mixtă alcătuită din Arkad şi compania elveţiană ABB, s-a angajat să finalizeze proiectul până la sfârşitul lui 2020, cu suma de 1,4 miliarde euro, sau în 18 luni, pentru 1,29 miliarde euro.

Această conductă, cu o lungime de 474 de kilometri, ar urma să se întindă de la graniţa Bulgariei cu Turcia până la cea cu Serbia, în condiţiile în care autorităţile de la Sofia vor să îşi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.

„Consorţiul selectat a oferit la licitaţie cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, care corespunde criteriilor stabilite pentru acest proiect”, a precizat Bulgartransgaz.

 Alte oferte au fost primite de la grupul energetic ungar MOL şi un consorţiu alcătuit din firmele Bonatti (Italia), Max Streicher (Germania) şi TMK (Rusia).
 Rusia a anunţat că are nevoie de garanţii din partea Comisiei Europene înainte de a alege Bulgaria ca rută pentru proiectul gazoductului TurkStream.

„Bulgartransgaz va face toate eforturile pentru a derula acest proiect în conformitate cu legislaţia din Bulgaria şi Uniunea Europeană”, a afirmat luna trecută directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.

Gazoductul TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

În prezent, Gazprom livrează Bulgariei anual aproximativ trei miliarde de metri cubi (bcm) prin Ucraina şi România. Statul balcanic a construit o conductă suplimentară de 20 de kilometri la gazoductul său de tranzit către Turcia, majorând astfel cantitatea de gaze transportată.

Compania rusă Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *