Școli din șase orașe din România vor fi modernizate din punct de vedere energetic până în anul 2022, prin programul “România Eficientă”, a declarat Radu Dudău, al Energy Policy Group (EPG), think-tank-ul care derulează campania.
Dudău a declarat că cinci școli din orașele Cristuru Secuiesc, Băicoi, Ovidiu, Drobeta Turnu Severin și Vaslui vor beneficia de lucrări ample de renovare din punct de vedere energetic, iar la acestea se adaugă un proiect-pilot, un corp al Liceului Energetic Elie Radu din Ploiești.
Directorul EPG a explicat, în cadrul celei a doua edițiii a forumului România Eficientă, A renovation wave across Europe, că localitățile au fost alese pe baza unor criterii obiective, respectiv au fost selectate orașe de dimensiuni mici și mijlocii care nu au fost afectate de depopularea situației școlare, orașe în care venitul per capita este sub media europeană și a contat și criteriul de diversitate geografică.
După discuțiile de la fața locului cu edilii și cu cardele didactice, s-au făcut auditurile energetice și în curând vor începe efectiv lucrările. Până la finalul anului se va finaliza documentația și chiar atribuirea lucrărilor, în 2021 se va lucra la școlile din Băicoi și Ovidiu, și în 2022 restul.
“Nu avem în vedere doar simple anvelopări, ci proiecte de renovare aprofundată, aliniate cu noile standarde ale UE. Și ce ne propunem să realizăm va avea o valoare de model, care să poată fi replicat în alte programe de finanțare, de municipalități, eventual cu alți sponsori din sectorul privat și public. Ce vom livra în proiectul România Eficientă va fi un program cu titlu de exemplu”, a spus Dudău.
Și, potrivit statisticii prezentate de directorul EPG, este nevoie de ample lucrări pentru școlile din România. Dincolo de faptul că aproape 1.900 de școli din România au raportat că nu au apă curentă, situație despre care se vorbește, se vorbește mai puțin despre faptul că din 13.600 de clădiri școlare, peste 3.100 nu au fost reparate niciodată, iar 3.000 au fost renovate parțial, deci cu intervenții superficiale. Numărul de clădiri școlare ca se reabilitează acum este mai mic de 400, la nivel național.
România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfășoară până în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în școli publice din diferite regiuni ale țării.