Sârbii de la NIS caută petrol în România

Compania NIS a intrat în parteneriat cu o firmă canadiană pentru dezvoltarea a 4 perimetre din vestul României.

 

Naftna Industrija Srbije („NIS”) şi East West Petroleum Corp (EWP) au anunţat un acord de cooperare pentru explorarea a patru blocuri din vestul României, EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) şi EX-8 (Biled), potrivit unui anunţ al celor două companii. Potrivit acordului, programul de explorare presupune achiziţia şi procesarea de date 2D de pe 900 de kilometri pătraţi şi de date 3D de pe 600 de kilometri pătraţi, în următorii doi ani. În cele patru perimetre vor fi săpate 12 sonde. NIS va deţine 85%, restul rămânând în posesia celor de EWP, compania care a primit iniţial de la ANRM concesiunea celor patru perimetre. Acordul are nevoie de avizul autorităţilor române.

 

Perimetrele din vestul României sunt apropiate de o zonă cu o producţie semnificativă de petrol şi gaze şi au fost explorate până acum doar moderat, în general la mică adâncime. EWP a identificat prezenţa unor potenţiale resurse de petrol şi gaz la adâncimi mai mari, şi a identificat şi o potenţială producţie de gaz de şist.

NIS este unul dintre principalele companii care explorează sectorul din bazinul Panonic în care se află perimetrele din România, având operaţiuni E&P în zona Voivodina din nordul Serbiei, în imediata apropiere a două dintre cele patru blocuri din România.

„Acordul de cooperare cu East West va permite NIS să îşi extindă prezenţa în afara Serbiei şi să pună în aplicare strategia NIS de a deveni un jucător activ pe piaţa de energie din Balcani. Participarea NIS în cadrul proiectului în calitate de operator ne va permite să ducem mai departe experienţa noastră în regiune şi să aplicăm tehnologii inovatoare pentru dezvoltarea resurselor convenţionale şi neconvenţionale”, a spus Kiril Kravchenko, preşedinte al Consiliului de Administraţie al NIS.

EWP este o companie canadiană de mici dimensiuni axată pe pe explorarea şi producţia de ţiţei, cu active în India, Egipt, Rusia, Ucraina, Yemen şi România. NIS, cea mai mare companie petrolieră din Serbia, este deţinută în proporţie de 51% de Gazprom Neft, braţul petrolier al gigantului rus al gazelor Gazprom.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *