Șapte țări europene s-au angajat să nu mai aibă, în 2035, centrale electrice care să emită CO2

Șapte țări, printre care Germania, Olanda și Franța, s-au angajat luni să elimine centralele electrice care emit CO2 din sistemele lor energetice până în 2035, arată Reuters.

Împreună, aceste țări reprezintă aproape jumătate din producția de energie electrică a UE – în mare parte datorită contribuțiilor Germaniei și Franței, cei mai mari producători de energie electrică din Europa.

Obiectivul a fost stabilit de Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda, membre ale UE, precum și de Elveția, țară care nu face parte din UE și care se aliniază la anumite politici climatice ale UE.

Într-o declarație comună, țările au declarat că măsurile existente ale UE în domeniul climei ar putea conduce Europa către un sector energetic aproape fără CO2 până în 2040.

Potrivit țărilor semnatare acordul de a acționa mai rapid împreună le va ajuta să planifice împreună infrastructura pentru a se asigura că vor construi suficiente rețele și capacități de producție pentru a integra cantități mari de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon în rețea și pentru a asigura fluxul de energie dincolo de frontierele naționale.

„Țările au un sistem de electricitate puternic interconectat și pot beneficia de potențialul offshore în anumite zone și de stocarea energiei în alte zone”, a declarat ministrul olandez interimar al energiei, Rob Jetten.

În ansamblu, UE a obținut 41% din energia electrică din surse regenerabile în 2022, potrivit datelor Agenției Europene de Mediu.

Dar intensitatea CO2 a producției de energie electrică variază semnificativ de la o țară la alta. De exemplu, Austria obține deja mai mult de trei sferturi din energia electrică din surse regenerabile, în timp ce Franța se bazează pe energia nucleară, care nu produce emisii de CO2, pentru aproximativ 70% din energia sa, iar Polonia are cea mai mare pondere de emisii de CO2 în producția de energie electrică dintre toate țările UE, din cauza ponderii ridicate a cărbunelui.

Conform unor modele realizate de grupul de reflecție Ember, ar fi posibil ca întreaga Europă să își decarbonizeze aproape complet sectorul energetic până în 2035, cu o producție de energie eoliană și solară de până la 80% din electricitate până la acea dată, iar cărbunele și gazele naturale să fie în mare parte eliminate. Acest lucru ar necesita însă investiții inițiale de până la 750 de miliarde de euro în surse regenerabile și rețele – dar, până în 2035, țările ar fi economisit bani în comparație cu planurile actuale, datorită unei facturi mult mai mici pentru combustibili fosili, a estimat Ember.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *