SAPE, firmă a statului român, a depus ofertă pentru a prelua activele CEZ. Alți ofertanți ar putea fi Electrica și Hidroelectrica – surse

Societatea pentru Administrare Participațiilor în Energie (SAPE), a depus la începutul acestei săptămâni o ofertă neangajantă pentru a achiziționa activele companiei cehe CEZ din România, care sunt scoase la vânzare.

SAPE ar fi depus oferta neangajantă luni, 2 decembrie, potrivit surselor noastre. Dacă oferta SAPE va fi acceptată, atunci se va intra în a faza următoare a negocierilor cu grupul ceh. Compania statului român ar fi despus oferte pentru fiecare din activele CEZ, în diverse combinații, conform surselor noastre: distribuția din zona Olteniei, firma de furnizare, parcurile eoliene de la Fântânele-Cogealac din Dobrogea.

SAPE este companie controlată 100% de statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afacerii microhidrocentralele din Banat.

Anunțuri oficiale pe această temă nu pot fi făcute de companii, pentru că, de la demararea procesului de vânzare, există acorduri de confidențialitate semnate între companiile care au trimis scrisori de intenție (după momentul manifestării interesului) și compania cehă.

Totuși, din ce au mai spus sursele noastre, în următoarea fază a procesului, dacă oferta SAPE va fi acceptată, ulterior societatea statului român nu va concura cu alți posibili ofertanți din România, la care statul este acționar. Ca atare, ar putea apărea un consorțiu românesc, dacă ofertele companiilor românești vor fi acceptate și se va trece în etapa următoare.

Scrisori de intenție pentru achiziția activelor CEZ din România au despus cel puțin alte două companii românești: Hidroelectrica (informația a fost făcută publică chiar de directorul companiei, Bogdan Badea) și Electrica (informație din surse, dar directorul companiei, Corina Popescu, a spus în repetate rânduri că firma este interesată de această tranzacție). Așadar, este posibil ca ambele companii să fi mers deja mai departe și să fi depus oferte neangajante-informațiil din piață dau ca sigură depunerea, dar acestea nu au putut fi confirmate. Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate al țării, controlat 80% de stat, iar Electrica este una dintre cele mai mari firme de distribuție și furnizare, privatizată recent prin Bursă, dar la care statul este cel mai mare acționar.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată). CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie.

Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat.

 

1 Comment

  1. Fac o modificare , cu scuzele de rigoare, a unei celebre vorbe a unui mare om de stat si anume ,, din infrangere in infrangere, pana la infrangerea finala,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *