SAPE finalizează luna viitoare un parc fotovoltaic de 5 MW la Valea Călugărească

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) va finaliza, in luna mai 2024, un parc fotovoltaic în Valea Călugărească (jud. Prahova), prima investiție realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deținută de statul român, arată SAPE într-un comunicat de presă.

Valoarea investiției este de aproape 35 milioane lei, din care circa 7,5 milioane lei fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”SAPE este producător de energie verde și continuă să se implice activ în dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. Contractul de execuție pentru ”Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transportenergie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW” s-a semnat la sfârșitul lunii august2023, iar acum se fac ultimele lucrări, astfel încât, în luna aprilie, adică după numai 8 luni de la demararea proiectului, parcul fotosolar va deveni funcțional.

Iată o dovadă clară că și companiile în care statul român este acționar pot fi un exemplu de rapiditate și bune practici!”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.

Lucrarea ”la cheie” este executată de către asocierea SC General Me.El Electric SRL și SC Electro-Alfa International SRL, iar diriginte de șantier este Popp & Asociații Management. Parcul fotovoltaic deținut de SAPE, de 5 MW, se află în satul Dârvari, com. Valea Călugărească.

SAPE mai deține două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW și un parc fotovoltaic în satul Dârvari, com. Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.

”La acest moment, ne aflăm în plin proces de dezvoltare, capacitatea totală instalată fiind de 27,5 MW, iar producția – de circa 40.000 MWh anual. Strategia noastră este ca, până în anul 2026, să devenim producător semnificativ, să avem 100 – 150 MW instalați în surse regenerabile de energie”, a afirmat Stănescu.

“Potrivit Planului de Investiții consolidat, SAPE are în vedere achiziția de centrale regenerabile în funcțiune sau RTB (ready to build). În plus, pentru parcul Curcubăta se urmărește suplimentarea instalației de utilizare între stația electrică de transformare și punctul de conexiune, pentru a crește capacitatea de valorificare a pontențialului eolian, o investiție de aproximativ 5 milioane de lei”, mai arată comunicatul.

SAPE s-a înființat în anul 2013, prin divizarea parțială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile dincontractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia Sud.

Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Rețele Electrice Dobrogea (24,9%), Rețele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) și Rețele Electrice Muntenia (10%).

SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărțit pe acțiuni nominative, cu o valoare

nominală de 10 lei fiecare. Actionar unic al este statul roman prin Ministerul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *