Să studiem potențialul de vânt offshore din Marea Neagră pentru energie, Hidroelectrica poate să facă acest lucru – ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus că ar trebui făcute studii despre potențialul energiei eoliene în largul Mării Negre românești și a invitat declarativ Hidroelectrica să aibă în vedere și acest aspect.

“Să ne uităm la ţările din nordul continentului. Sunt parcuri offshore în Marea Nordului, de ce nu încercăm să facem studii în zona platformei continentate a Mării Negre pentru a avea ferme eoliene pentru producerea energiei electrice? Este o energie ieftină, tehnologia a evoluat şi costul pe MW a scăzut foarte mult. Eu cred că putem face inclusiv acest lucru, ca pe lângă gazele din Marea Neagră să avem și energia vântului din Marea Neagră”, a declarant Virgil Popescu, la a o conferință pe marginea importanței geostrategice și economice a Mării Negre, organizată de publicația Financial Intelligence

“Nu există studii făcute până acum şi cred că a venit momentul să ne apucăm de treabă pe acest lucru. Eu am fost la câteva conferinţe europene şi am văzut ce există în Mare Nordului şi nu văd de ce potenţialul vântului din Marea Neagră nu ar putea fi folosit şi pentru producerea de energie electrică în România. Până acum nu am văzut deloc în dezbaterea publică această idee, în condiţiile în care există acest potential. Am putea demara, cu bani europeni, studii privind potenţialul eolian din Marea Neagră şi am putea instala pe bani europeni”, a continuat ministrul.

Virgil Popescu a opinat ca Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, controlat de stat, ar trebui să se uite la acest potențial.

“Hidroelectrica, o companie verde, poate să facă acest lucru. Este cel mai important asset al Hidroelectrica, faptul că este companie verde, şi vreau să rămână aşa. Deci ar avea cine să facă, ar avea şi potenţial şi ar putea atrage cofinanţări, s-ar putea asocia cu alte companii din alt stat şi ar putea accesa fonduri de conectivitate dintre state, deci ar putea demara un proiect”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *