S-ar putea îngheța prețul benzinei în România?

O comisie parlamentară care are drept scopi iniţial controlul activităţii post-privatizare a Petrom dezbate problema îngheţării preţurilor la carburanţi.

“Guvernul României poate să intervină în condiţii de criză la preţul la pompă al combustibililor. Petrom nu are nimic împotrivă, dacă ar fi o decizie a Guvernului. Îngheţarea preţurilor la carburanţi se poate face de către Guvern şi conform legii va fi pe termen limitat de şase luni sau un an”. Declaraţia aparţine lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, cel care a fost printre iniţiatorii comisiei de anchetă asupra Petrom.
Teoretic, o lege mai veche, care se referă la situaţiile excepţionale, permite îngheţarea temporară a preţurilor la carburanţi, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, dar ar trebui depăşite două obstacole juridice.

“Mai întâi, legea în baza căreia ar putea fi  luată o astfel de decizie datează dinaintea aderării la Uniunea Europeană şi trebuie să vedem care mai este aplicabilitatea prevederii respective. Apoi, conform acestei legi îngheţarea preţurilor pe o anumită piaţă poate avea loc doar într-o situaţie excepţională şi trebuie văzut dacă piaţa carburanţilor se află într-o situaţie excepţională“, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Există în acest sens un precedent, chiar în zona noastră. Ministrul bulgar al Finanţelor, Simeon Djankov, a obţinut de la Lukoil, principalul jucător de pe piaţa bulgară, îngheţarea preţului carburanţilor timp de o lună.

Solicitată să-şi publice poziţia, Petrom a dat un răspuns ambiguu, din care lasă să se înţeleagă că îngheţarea preţurilor ar contravine principiilor pieţei libere, dar că ar putea-o totuşi accepta

“Piaţa carburanţilor din România este o piaţă liberă, parte a pieţei unice Europene. Intr-o astfel de piaţă, preţul este determinat de cerere şi ofertă, fără a fi influenţat prin intervenţii administrative. În cadrul acestei pieţe, activitatea Petrom se desfăşoară cu respectarea legislaţiei Româneşti şi europene în vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei pieţe concurenţiale” a informat compania

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *