
Ministerul Energiei a pus vineri în dezbatere publică draftul de ordonanță de urgență pentru implementarea proiectului Urban Up, de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice și instalații de stocare și pentru condominii.
“Se aprobă Programul „URBAN UP” privind finanțarea asociațiilor proprietari din condominiu, a locuințelor sociale din construcții de tip condominiu aflate în administrarea unităților administrativ teritoriale (UAT) și a comunităților de energie din surse regenerabile în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minim 10 kWp, precum şi pentru achiziționarea de instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, având ca scop final utilizarea acesteia pentru autoconsumul asociației și/sau comunității”.
Acesta este primul articol al prooiectului de OUG. Programul urmează să de deruleze în perioada 2025-2020. Bugetul acestui program este de “minimum 100 milioane lei și maxim 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei”. Banii vin din Fondul de Modernizare al Comisiei Europene.
Finanțarea se acordă asociațiilor de proprietari de condominiu, comunităților de energie din surse regenerabile dar și locuințelor sociale de tip condominiu aflate în administrarea unităților administrativ teritoriale (UAT).
Solicitanții depun cereri de finanțare la Ministerul Energiei, în format electronic, într-o viitoare platformă digitală creată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. “În vederea implementării Programului „URBAN UP”, Ministerul Energiei încheie cu beneficiarii contracte de finanțare multianuale, pe o perioadă de maximum 3 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație”, mai arată draftul de OUG.
Criteriile și procedurile vor fi stabilite în Ghidul de Finanțare care urmează să fie elaborat de Ministerul Energiei.
Urban Up, o idee din toamna trecută
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit pentru prima dată despre această subvenție în noiembrie 2024, atunci când PPC a pus un sistem fotovoltaic cu baterie, racordat și la rețea, pe acoperișul unui bloc din București, iar Burduja a fost invitat să-l vadă. Proiectul pus în dezbatere acum este a doua formă, în prima fiind trecuți ca benefciari doar asociațiile de proprietari și comunitățile de energie.