S-a iefinit benzina azi, crește diferența de preț dintre motorină și benzină

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit, azi, benzina vândută în stațiile proprii. Prețul motorinei a rămas nemodificat.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 28 septembrie 2023 un preț al benzinei standard de 7,28 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,71 lei/litrul.

Față de ziua precedentă așadar, benzina este mai ieftină la Petrom cu cinci bani pe litru, iar motorina costă la fel. Ultima modificare de preț a avut loc sâmbătă, atunci când prețul motorinei a crwscut cu șapte bani pe litru.

Înainte de scumpirea din week-end-ul trecut, prețurile au crescut cu două zile înainte, joi (Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani, respectiv cinci bani pe litru), iar cu o zi mai devreme compania scumpise și benzina și motorina cu câte trei bani pe litru. Scumpirea de miercuri venea după una care a avut loc pe 13 septembrie – timp de o săptămână prețurile au fost menținute. Atunci, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru după ce, cu două zile înainte, au crescut prețurile cu cinci bani pe litru și la benzină și la motorină. Asta după ce la 7 septembrie compania scumpise doar motorina, cu cinci bani pe litru.

Așadar, după ultimele evoluții, în condițiile în are motorina se scumpește pe fondul unei situații complicate la nivel global, diferența de preț dintre motorină și benzină se adâncește și ajunge la 43 de bani pe litru. Amintim că piața românească este dominată de consumul de diesel, însă rafinăriile româneși produc mai multă benzină decât se consumă însă mai puțină motorină. În aceste condiții, o parte din benzină se exportă, iar o parte din motorină se importă.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 97,4 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 94,6 dolari, niveluri în creștere

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *