S-a deschis oficial Renew Acad, școala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să reconvertească mii de foști minieri și energeticieni în tehnicieni pentru industria regenerabilelor. Evenimentul a avut loc cu ocazia Wind Open Day, eveniment la care au putut fi vizitate parcurile eoliene ale Enel si Monsson.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți tineri din mai multe zone ale țării, inclusiv foști sau încă angajați ai minelor din Valea Jiului, pe care organizatorii i-au salutat cu urarea “Noroc Bun!”

“În industria eoliană sintem entuziasmați să oferim atâtea oportunități pentru mineri. Acesta este viitorul, pentru Europa, pentru România, pentru comunitățile noastre, și vrem ca toți să fiți parte din asta”, le-a transmis printr-o intervenție video online și Giles Dickens, șeful Wind Europe, asociația europeană a industriei eoliene din Europa.

“Alte țări din Uninea Europeană nu au capacități de reconversie a minerilor. În România iată că există, sunteți înaintea tuturor”, a mai spus Dickens, care s-a adresat în limba română.

“Mă bucur să văd că ce ați promis cu doi ani în urmă, ați reușit să puneți în practică la Petroșani. Este bine pentru zonă, sper ca locuitorii din Valea Jiului să aibă deschdere la acest proiect. Merită ca acei oameni să fie băgați în seamă, merită ca cineva să se gândească la ei”, a spus un miner din Valea Jiului, Sebastian Tirintică, prezent la eveniment.

Ce vrea Renew Acad

RenewAcad, care are un prim centru de pregătire la Constanța, la Monsson, intenționează să califice în total 8.000 de foști mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilă, în zece ani, a spus Sebastian Enache, manager al proiectului și director în cadrul grupului Monsson. Săptămâna viitoare va fi deschis și centrul de pregătire de la Petroșani, din Valea Jiului, și ar putea urma altele în țară.

“Asociația pentru Energie Regenerabilă, impreună cu Monsson si CEZ au pus bazele Academiei pentru reconversie profesională pentru surse regenerabile de energie. Primul pas a fost făcut deja,  am obținut o finanțare de un million de euro pentru a pregăti primii 800 de angajați care să se reconvertească pentru industria regenerabilelor, în eolian și fotovoltaic. Planul Asociației este să acceseze fonduri europene din diverse surse, ca Fondul pentru Tranziție Justă, și să pregătească 8.000 de mineri, câte 800 pe an, în următorii 10 ani, pentru a putea avea necesarul de resursă umană calificată. Se vor construi 12.000 MW până în 2030, și avem nevoie de forță de muncă calificată. Ei sunt una dintre cele mai bune resurse, care, pe termen scurt, pot fi recalificate”, spune Enache.

Pregătirea inițală a unui tehnician pentru industria regenerabilă costă circa 8.000 de euro și, apoi, fiecare companie mai cheltuie, în fiecare an, circa 3.000 de euro. Pentru cine se va înscrie în RenewAcad cursurile de 8.000 de euro vor fi gratuite. Ulterior, cine la va absolvi, va avea un avantaj competitiv în momentul în care se va angaja în sector. Iar companiile membre ale RWEA îi vor selecta cu prioritate pe ei atunci când vor face angajări.

“Proiectul a fost salutat de către Platforma Comisiei Europene Coal Regions in Transition și face parte din demersurile noastre de a identifica cele mai bune soluții și idei pentru ca România să devină un câștigător al tranziției energetice și mai ales un beneficiar al echității acestui proces.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este una dintre cele mai active organizații din domeniul regenerabilelor pe piața românească și participă din anul 2008, în mod activ și constructiv, la procesul de transformare a pieței energetice românești”, a informat RWEA.

 

 

 

 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *