RWEA continuă programul pentru reconversia profesională a personalului din zonele miniere

Asociația Română pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association – RWEA) continuă programul privind reconversia profesională a personalului angajat din zonele miniere  și alte zone aflate în plină tranziție energetică, prin proiectul pilot inițiat în urmă cu doi ani, RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energiereconver

Astfel, RWEA și companiile membre au inițiat o campanie de centralizare a resurselor umane active la nivel național în domeniul energiei din surse regenerabile, analiza urmând să indice atât numărul angajaților actuali din domeniu, cât și necesarul preconizat a fi utilizat pentru viitoarele proiecte și competențele profesionale necesare, arată Asociația într-un comunicat de presă.

Rezultatele vor fi corelate cu analiza angajaților din sectorul minier, pentru a identifica decalajul de competențe ale minerilor în comparație cu cele ale tehnicienilor din industria regenerabilelor.

“Prin urmare, procesul de reconversie profesională din cadrul RenewAcad va putea fi derulat conform cerințelor angajatorilor din domeniu și pornind de la o mai bună cunoastere a situației cursanților”, arată comunicatul.

RWEA, ca promotor al tranziției energetice, se implică activ în crearea de noi locuri de muncă, în domeniul regenerabilelor și al distribuției de energie electrică, pentru absorbția personalului minier și a tinerilor absolvenți de facultăți tehnice, cât și a altor locuitori din zonele aflate în tranziție energetică.

RWEA, CEZ și RESS (Renewable Schools of Skills) au inițiat acest proiect de formare profesională în 2019, intr-un parteneriat cu Ministerul Energiei și alti actori interesați din bazinele miniere.  Centrul RESS din Constanţa va fi replicat în Valea Jiului şi începand cu luna iulie a acestui an va instrui, la standarde internaţionale, peste 400 de persoane pe an.

RESS pregăteste anual peste 3000 de persoane care asigură acum mentenanta si service-ul la multe din capacitățile eoliene instalate, dar și pentru alte proiecte din afara țării, dezvoltând astfel un nou concept – „Navigatorii Eolieni”.

În România s-au instalat 3000 MW în energia eoliană și 1400 MW în energia fotovoltaică, asigurând peste 13% din producția totală de energie electrică în anul 2019.

Energia din surse regenerabile are o pondere importantă în mixul energetic românesc, iar numărul angajaților a crescut considerabil în ultimii 10 ani, aceștia atingând o maturitate profesională și o experiență dovedita în dezvoltarea, operarea și mentenanța parcurilor eoliene și fotovoltaice existente.

În prezent sunt în dezvoltare noi capacități care să asigure, în continuare, un mix echilibrat național și îndeplinirea țintelor asumate de România pentru consumul de energie electrică din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *